Så jobbar vi med tillgänglighet

Vi försöker göra Lomma kommuns webbplats enkel att använda för alla besökare. Här berättar vi om vårt arbete med tillgänglighet på webbplatsen.

Webbplatsen är byggd i SiteVision. SiteVision hjälper våra redaktörer med att kontrollera tillgänglighet när de publicerar en sida. Det kan till exempel gälla rubriker, att länkar fungerar och att det finns bildbeskrivningar.

Vi kontrollerar också sidans tillgänglighet regelbundet genom verktyget SiteImprove som skannar igenom lomma.se. SiteImprove ger oss en poäng mellan 1 och 100. Den 11 september 2020 var vår poäng 85 av 100. Genomsnittspoängen för de myndigheter och kommuner som använder SiteImprove är 72,9.

På webbplatsen finns ett uppläsande hjälpmedel. Funktionen hjälper dig som har svårt att läsa text, genom att innehållet läses upp för dig. För att aktivera funktionen klickar du på Lyssna-knappen som finns på varje sida.

Informationsstrukturen på lomma.se är framtagen tillsammans med flera andra kommuner och externa tillgänglighetsexperter från Funka.

Lomma.se är anpassningsbar och responsiv. Du kan därför ta del av samma information och struktur både via dator, mobil eller surfplatta.

Webbplatsen är uppbyggd med tydliga färgval och det är tydlig kontrast mellan text och bakgrund för att du ska kunna läsa så lätt som möjligt. Rubrikerna är också framtagna för att det ska vara enkelt att läsa.

Våra texter är framtagna enligt klarspråksregler. Vi arbetar kontinuerligt med att undvika förkortningar och krångliga formuleringar i texterna på lomma.se. Viktig information hittar du även på förenklad svenska under ”Lättläst” som finns i sidhuvudet.

Webbplatsen har också en översättningsfunktion i sidhuvudet som använder sig av Googles översättningsverktyg.

Det ska vara lätt att hitta på lomma.se. Länkarna ska vara tydliga och berätta vad som döljer sig bakom. När vi länkar till andra sidor i vår egen struktur öppnas den nya sidan i samma flik. När vi länkar till andra hemsidor eller till dokument så öppnas de oftast i en ny flik.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Eva Jansson
Senast uppdaterad: