- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Fastighetsägarens egenkontroll
Fastighetsägarens egenkontroll
Som fastighetsägare har du enligt miljöbalken ett ansvar att se till att din fastighet fungerar som den ska och att ingenting riskerar att skada miljön eller hälsan för de som bor i huset. Du behöver därför kontinuerligt kontrollera och riskbedöma fastigheten.
Egenkontroll är ett verktyg som ger dig en samlad överblick över hur fastigheten behöver skötas så att det inte uppstår problem och störningar för de boende. Det innebär även att du själv måste kontrollera att du följer de regler som gäller. Detta gäller såväl för privata och kommunala fastighetsägare som för bostadsrättsföreningar.
Förebyggande arbete och rutiner är viktigt
Förebyggande arbete och tydliga rutiner för felanmälan och fastighetsunderhåll är viktigt. Med en egenkontroll kan du upptäcka och åtgärda fel innan de ger upphov till problem som påverkar de boendes hälsa negativt. Detta kan även bidra till att minska kostnader genom att upptäcka problem, exempelvis en fuktskada, i ett tidigt skede.
Tillsyn
Miljöenheten utför tillsyn på fastighetsägare för att kontrollera att det finns en fungerande egenkontroll med tillräckliga rutiner för underhåll och skötsel. Vid en inspektion kontrolleras även inomhusmiljön så att inga brister såsom fukt, mögel, dålig luft, buller, låg eller hög inomhustemperatur förekommer
Besvär i din bostad?
Om du upplever problem med inomhusmiljön i din bostad, till exempel dålig ventilation, fukt, mögel, temperatur eller drag bör du i första hand kontakta fastighetsägaren. Om problem kvarstår är du välkommen att vända dig till miljöenheten.
Sidansvarig: Helene Blom
Senast uppdaterad: