- Startsida
- Uppleva och göra
- Arkiv och släktforskning
- Arkiv, kommunens historia
Arkiv, kommunens historia
Arkivverksamheten baseras på arkivlagen, som i sin tur bygger på bland annat tryckfrihetsförordningen. Enligt arkivlagen är arkiven en del vårt gemensamma kulturarv och ska hållas välorganiserade och vårdade så att de tillgodoser rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättsskipning och förvaltning samt forskningens behov.
Arkivet innehåller inte bara minnen av det förflutna utan fungerar också som en modern informationscentral. Här finns dokumentation om både människor och händelser i kommunen. Brev, protokoll, examenskataloger, kartor, kassaböcker, ritningar och fotografier är bara några av de många typer av dokument som berättar om livet i kommunen från mitten av 1800-talet och framåt.
I kommunens arkiv finns till exempel klasslistor och betyg från alla skolor i kommunen. Här kan du se vilka ämnen som lästes i skolan förr i tiden och kanske hitta egna och släktingars betyg. En del letar också upp sina klasskamrater och klassföreståndare för att ordna en klassträff.
Arkivmaterialet kan också användas som en pedagogisk resurs i skolan, till exempel i hembygdsundervisningen på mellanstadiet, vid diskussioner om källkritik, och i samband med uppsatser och specialarbeten på högre årskurser. Släktforskare och hembygdsforskare kan också ha stor nytta av kommunens arkiv.
Bakgrund och fakta
I Lomma kommuns arkiv finns material från Lomma samhälle och de kringliggande byarna. De äldre arkivsamlingarna innehåller protokollsböcker och andra handlingar från småkommunerna Fjelie, Flädie, Borgeby och Lomma. Dessa fyra kommuner fanns mellan åren 1863 och 1951. År 1952 gick Flädie, Borgeby och Fjelie ihop och bildade Flädie storkommun.
Dagens Lomma kommun bildats genom en serie reformer och sammanslagningar. Under perioden 1900-1950 fanns Lomma municipalsamhälle jämsides med Lomma kommun. År 1951 övergick Lomma köping och Lomma kommun till att bli Lomma köping. År 1963 förenades Flädie storkommun med köpingen och år 1971 blev Lomma återigen kommun.
Det mesta av arkivmaterialet är från tiden efter 1971, men i arkivet finns också äldre handlingar. Här förvaras en del sockenhandlingar som från byarna Lomma, Karstorp och Vinstorp. Dessa "förkommunala" handlingar, som härstammar från 1700- och 1800-talen, tillhör arkivets äldsta samlingar. Totalt förvaras omkring 1500 hyllmeter arkivhandlingar i arkivet.
Sidansvarig: Anna Ågren
Senast uppdaterad: