Papperskorgar och skräp

Sopkärl på stranden.

I kommunen finns det både papperskorgar, soptunnor, sorteringskärl och hundlatriner på offentliga platser. Hur ofta dessa töms varierar beroende på vad för behållare det gäller och var den står, men minst en gång per vecka.

Under juni, juli och augusti städas samtliga badplatser från skräp och cirka 50 extra sopkärl placeras ut vid stränderna i kommunen. Dessa töms minst en gång per dag.

Under maj-augusti utförs även extratömningar av sopkärl under helger på platser där det är mycket folk i rörelse, exempelvis vid Kajgatan och Långa bryggan.

Nikotinkaninen

På Centrumtorget i Lomma finns denna Nikotinkanin placerad. Askkoppen är ett samarbete med Sysav i ett försök att minska nedskräpningen i form av fimpar på allmänna plats.

Fimpen är nämligen skräpets värsting och runt 76% av skräpet på våra gator består av fimpar och snus. Årligen slängs runt 1 miljard fimpar på marken i Sverige. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anna Hedlund
Senast uppdaterad: