- Startsida
- Bygga, bo och miljö
- Allmänna platser
- Olovlig anläggning på kommunal mark
Olovlig anläggning på kommunal mark
Kommunal mark ska kunna användas av alla. Om privata ägodelar såsom studsmattor eller komposter står där kan allmänheten lätt tro att marken är privat och undvika att använda den. Marken kan även upplevas som skräpig, och bli svår att sköta om. Felplacerade privata ägodelar kallas för olovliga anläggningar och får alltså inte placeras på kommunal mark.
Hitta på sidan
Vad är en olovlig anläggning?
En olovlig anläggning är till exempel komposter, vedupplag, studsmattor, båtar eller bilar. Den förvaras utanför den egna tomten, utan tillstånd från markägaren.
Vad säger lagen?
Det är ej lagligt att placera en anläggning på kommunens mark, enligt brottsbalken 8:e kapitlet. Privatisering av annans mark är att betrakta som egenmäktigt förfarande.
Det kan finnas skydd för allmän platsmark i en detaljplan, i enlighet med plan- och bygglagen. Planlagd parkmark innebär till exempel att det är allmän mark som har reserverats för det behov som finns hos allmänheten av grön- och parkområde.
Allmän platsmark får inte stängas av för allmänheten och är inte heller avsedd för bebyggelse. Om det ändå finns behov av byggnader, eller andra anläggningar, för att kunna sköta platsen kan det regleras i detaljplanen. Anläggningar utöver detta är inte tillåtna.
Om enskild verksamhet vill använda allmän platsmark får det bara ske tillfälligt och det behövs ett tillståndsbevis.
Så här gör kommunen
När kommunen upptäcker olovliga anläggningar på sin mark, till exempel via en anmälan, sker följande:
- Kommunen skickar ut ett brev till möjlig ägare med information om den lagstiftning som gäller. Mottagaren ska därefter åtgärda problemet inom en viss tid och får även information om vad som gäller om hen inte gör något. Om ingen åtgärd sker kan det bli aktuellt med polisanmälan.
- Om fordon, släp, båtar med mera är olovligt placerade kan ägaren få böta direkt på plats. Om ägaren inte vidtar någon åtgärd kan fordon komma att flyttas. Detta enligt lagen om flyttning av fordon.
- Om det inte finns någon uppenbar ägare av den olovliga anläggningen, sätter kommunen upp information på den aktuella platsen. Efter en viss tid görs åtgärd i samråd med polisen.
Som markägare har kommunen rätt att spärra av vägar ut i naturmark för att förhindra transport av till exempel ved.
Så här ska du som fastighetsägare göra
- Respektera lagen och anlägg inte något utanför din egen tomtmark.
- Om du har en olovlig anläggning, ta bort den snarast möjligt.
- Om du behöver använda kommunal mark tillfälligt ska du söka tillstånd hos kommunen. Se sidan för mer information om Upplåtelse av allmän platsmark.
- Om du vill sköta marken utanför den egna tomten på ett annat sätt än den skötsel kommunen erbjuder, kan du eventuellt teckna ett skötselavtal med kommunen. Hör då av dig till kommunens kontaktcenter. Skötselavtal ger dock inga möjligheter till att uppföra anläggningar utanför den egna tomten.
Sidansvarig: Åsa Cornander
Senast uppdaterad: