- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Trygg och säker
- Din säkerhet
- Trygg i sommar och vinter
Trygg i sommar och vinter
Här hittar du tips och rekommendationer för vad du ska tänka lite extra på under sommaren och vintern.
Inbrott och stölder under semestern
Om du reser bort, tänk på att:
- avbeställa din tidning, be en granne eller bekant ta in övrig post och vattna blommor, eller sätt timers till lamporna.
- skaffa ett mindre kassaskåp för förvaring av guld och värdepapper.
- se över bostadens säkerhet, kontrollera dörrar och fönster. Inbrott sker oftast på den del av huset som är minst synlig för allmänheten, till exempel via trädgårdsdörren.
- det är vanligast med inbrott under dagtid och semestertid, då tar man till exempel reda på vilka som inte är hemma i ett område genom att ringa eller spana på huset.
- om du har larm, ta reda på när senaste kontrollen gjordes.
- förvara inte värdesaker i husvagnen,husbilen eller båten, det ökar stöldrisken.
Kom ihåg att det finns en ökad risk för ficktjuvar vid stora folksamlingar under sommaren.
Grillning
På sommaren är det många som eldar och grillar i naturen och olycksrisken är stor. Men är du bara vaksam kan olyckor undvikas.
Är det varmt och torrt ute? Elda på grus- eller jordunderlag och håll avstånd till gräs och buskar.
När eldningsförbud gäller är grillning endast tillåtet i för ändamålet framtagna grillar eller vid särskilt iordningsställda grillplatser som är är utformade så att det inte finns risk för brandspridning. Engångsgrillar är ej tillåtet när eldningsförbud gäller.
Eldning inom tätbebyggt område är aldrig tillåtet utan tillstånd. Kontakta kommunen om du vill ansöka om tillstånd.
Ha alltid vatten eller annan möjlighet till släckning av grillen/elden i närheten, om något skulle gå fel. Använd bara briketter och kol avsett för grillning i grillen, inte trä eller annat material.
Var noga med att släcka grillen efter användning och släng inte varm aska i soptunnan, låt den svalna först.
Om du använder engångsgrill är det viktigt att du placerar den rätt. Engångsgrillar blir mycket varma på undersidan och kan orsaka bränder i bänkar/bord av trä eller på marken. Placera därför alltid grillen på underlag som inte kan börja brinna, som grus eller sand. Var noga med att släcka engångsgrillen ordentligt och tänk på att inte lämna kvar den i naturen.
Använder du gasolflaskor till grillen var noga med att stänga av dem och förvara dem stående upprätt. Har du frågor om gasol, vill du ha mer information eller gå en brandutbildning? Ring räddningstjänsten.
Räddningstjänsten Lomma
- Allmän information och utbildningar: dagtid, mån–fre. Tel. 040 - 641 13 81
- Förebyggande brandskydd: dagtid, mån–fre. Tel. 040 - 641 13 82
- Material och fordon: dagtid, mån–fre. Tel. 040 - 641 13 83
- Brandsläckare och material: dagtid, mån–fre. Tel. 040 - 641 13 85
Badning
För att undvika badolyckor finns det en rad saker du kan tänka på. Kan du inte simma så har kommunen simskolor för både vuxna som barn under sommaren.
- Bada tillsammans med någon och håll uppsikt över varandra.
- Övervaka alltid barn medan de är i, på eller nära vatten. Det gäller överallt där det finns vatten, oavsett om det är pooler, mindre vattendrag eller hav.
- Dyk aldrig i okänt vatten, det kan vara grunt eller ligga bråte i vattnet.
- Knuffa aldrig ner eller håll någon nere under vattnet.
- Simma inte under bryggor eller hoppställningar.
- Respektera röd flagga på stränder. Den betyder att det är starka strömmar och att du inte bör bada.
- Kombinera aldrig alkohol och bad.
Kom ihåg att använda flytvästar när du är ute med båten. Det finns flytvästar att låna via Lomma kommuns kontaktcenter. De nås på 040-641 10 00 eller via e-post: info@lomma.se
I trafiken
Att köra bil trött är lika farligt som att köra onykter. Kör du långa sträckor – stanna och ta en paus och sträck på benen. Yrkeschaufförer får enligt lag inte köra mer är 4,5 timmar utan paus. Det är bättre att du kommer fram 5–10 minuter senare, än att du inte kommer fram alls.
Har du motorcykel – använd korrekt skyddsklädsel och hjälm. Det kan vara skillnaden mellan ett blåmärke eller en lång sjukhusvistelse vid en olycka.
Använd hjälm när du cyklar. Varje år dör 40 cyklister och 20 000 skadas i cykelolyckor. Många av skadorna är skallskador där en hjälm hade skyddat. Tänk även på att sedan den 1 januari 2005 är det lag på att alla under 15 år ska använda cykelhjälm.
På campingen
Sätt en brandvarnare i husvagnen/husbilen/båten. Bränder kan uppstå av både elfel, motorhaveri och gasolläckor.
Om du campar håll det rekommenderade avståndet till grannarna. Bränder sprider sig mycket snabbt mellan vagnar och tält. Det ska vara minst fyra meter mellan två så kallade campingenheter (vagn plus tält). Det ska vara minst tre meter mellan två tält.
Resor utomlands
Tänk på att vaccinera dig om du reser utomlands. Även om du reser inom Europa finns det risk att smittas av bland annat hepatit (fråga på vårdcentralen).
Reseförsäkring – kontrollera om detta kan behövas då hemförsäkringen kanske inte täcker allt.
Alkohol
Under sommaren dricker vi gärna lite mer. Tänk efter innan du dricker och hur du dricker. Var försiktig med alkoholen under sommaren, tänk på att:
- barn oftast tycker berusade vuxna är obehagliga, varför inte fråga vad de tycker?
- inte använda eld och alkohol tillsammans, du vet aldrig vad som kan hända när du är berusad.
- tonårsfester under sommaren är vanligt (särskilt vid skolavslutningen), uppmuntra inte ungdomar att dricka genom att ge dem alkohol.
- kommunen har en fältgrupp vars uppgift är att arbeta i offentliga ungdomsmiljöer i kommunen och främja ett drogförebyggande arbete bland ungdomar.
- det aldrig är okej att köra bil när du har druckit alkohol, även om det bara är en kortare sträcka. Detta gäller även när du kör andra fordon, till exempel båt, motorcykel eller moped.
Skridskoåkning
Under vintern är det många som vill åka skridskor på vattendragen. Isarnas kvalitet kan snabbt ändras, läs viktig information om detta nedan.
Det finns inga säkra isar, men att vara säker på isen är ett måste för alla som vill ge sig ut.
De tre nyckelorden som man måste "bära med sig" ut på isen är:
Kunskap
Det är viktigt att känna till att det finns olika isar med olika bra bärighet. Isen ser inte likadan ut överallt. Man ska känna till isens svaga punkter. Denna kunskap bör man läsa sig till, prata med kunniga och vana isbesökare.
Utrustning
För att ge dig på isen är det viktigt att du har lämplig utrustning. Du behöver bland annat ta med dig: isdubbar, ispik och isbill, räddningslina och flythjälp.
Sällskap
När man ska bege sig ut på isen ska man alltid ha minst en vuxen kamrat (utrustad med räddningslina) med sig. Det är inte säkert att man klarar av att ta sig upp ur en vak med enbart isdubbar.
Informationen är hämtad från Svenska Livräddningssällskapet.
Checklista på isen
- Var aldrig ensam på isen
- Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen
- Prova alltid isen med ispik om du är osäker
- Gå aldrig på is som du inte är säker på att den håller
- Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag
- Lär dig var isens svaga platser är: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn
- Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen
- Ha alltid något mellan dig och den nödställda, "den förlängda armen".
- Lämna aldrig barn ensamma vid eller på isen
- Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka
Strömavbrott
Det är viktigt att vara förberedd och tänka över vad du själv kan göra vid ett strömavbrott. Vad behöver du göra? Vad behöver du inhandla? Var ute i god tid. Sedan gäller alltid rådet att vara sparsam med elen, inte minst för att minska din egen förbrukningskostnad.
Att tänka på
Se till så detta finns hemma:
- Stearinljus
- Tändstickor
- Batteridriven radio
- Nya batterier
- Mat (konserver)
- Gasol-/spritkök
- Fotogenkamin/gasolkamin
- Dunk med 5 liter bränsle
Under strömavbrottet:
- Slå från elvärmen/elpannan
- Samla familjen i ett rum som ni kan värma upp med hjälp av kaminen
- Stäng och töm vattenledningar vid frysrisk
- Lyssna till P4 Radio Malmöhus, 102.0
När strömmen kommer tillbaka:
- Slå bara på ett par element
- Begränsa effekten på elpannan
- Var sparsam med den el du använder de närmaste dygnen, för att minska risken att näten överbelastas.
Värmebölja
Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för äldre personer, spädbarn och personer med olika sjukdomar. Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående. Varmt väder kan också orsaka vätskebrist och uttorkning om du inte dricker tillräckligt med vätska.
Att tänka på:
- Var uppmärksam på inomhustemperaturen – Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.
- Drick mer – Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som t.ex. grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
- Ordna sval miljö – Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
- Ordna svalka – En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
- Ta det lugnt – Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
- Förvara läkemedel rätt – Förvara mediciner svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.
- Var uppmärksam – Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.
Läs mer om råden på folkhalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidansvarig: Anders Åkesson
Senast uppdaterad: