Personlig assistent

Att få personlig assistans innebär att få hjälp med grundläggande saker som till exempel att äta, förflytta sig eller att kommunicera med andra. Hjälpen får du av en eller några få personer som du själv är med och väljer ut.

En personlig assistent stödjer dig att leva ett så självständigt liv som möjligt. Hen ska underlätta för dig att göra saker själv, och hjälpa dig i de situationer när det inte är möjligt.

Du kan få personlig assistans om du är

  • under 65 år
  • har en omfattande och varaktig funktionsnedsättning
  • behöver hjälp att sköta grundläggande behov som att äta, förflytta sig, sköta personlig hygien, och/eller kommunicera med andra.

Du som inte har så stora behov att du kan få personlig assistans, men ändå behöver hjälp i din vardag, kan få stöd liknande personlig assistans genom hemtjänsten.

Ansök om personlig assistent

Du avgör om du vill ansöka om stöd. Ansökan kan göras skriftligt eller muntligt av dig själv eller en god man:

Ansökan barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan vuxna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Du hittar kommunens övriga e-tjänster och blanketter i e-tjänstportalen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Du kan också beställa blanketten och få hjälp att ansöka genom kontakt med LSS handläggare. Ta kontakt med en handläggare på socialförvaltningen via Lomma kommun, Kontaktcenter 040-641 10 00.

Om du behöver hjälp av personlig assistans mer än 20 timmar per vecka ska du först vända dig till Försäkringskassan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Sussanne Blennow
Senast uppdaterad: