Centrala Studiestödsnämnden

I Sverige ska alla som vill kunna studera på universitet och högskola. Centrala Studiestödsnämnden - CSN - är den organisation som beslutar om och betalar ut det svenska studiestödet, det vill säga ekonomiskt bidrag och lån till dem som studerar i Sverige och utomlands. CSN hanterar också återbetalningen av lånen.

Du som nyanländ i Sverige kan också få låna pengar av CSN för att köpa saker till ditt hem, som möbler och porslin. Det kallas hemutrustningslån. Det gäller om du är nyanländ i Sverige och har fått uppehållstillstånd, förutsatt att etableringsförordningen gäller för dig. Du kan även ha rätt till studiestöd. Studiestöd är ekonomiskt bidrag och lån för studier.

När det gått två år från det att du fick ditt hemutrustningslån, ska du börja betala tillbaka lånet med ränta. Innan du ska börja betala får du ett brev från CSN med information om när du ska börja. CSN skickar sedan räkningar till dig så att du vet hur mycket du ska betala varje månad. Har du fått fakturor, men inte kan betala, måste du ansöka om att få vänta med betalningen hos CSN. Det kallas att ansöka om anstånd.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Senast uppdaterad: