Information om gödselstukor

Om hästgödsel mellanlagras direkt i fält, en så kallad stuka, finns det försiktighetsåtgärder att tänka på.

Hög med gödsel

Hästgödsel består av träck (spillning), urin, strömaterial (som halm, spån eller torv), foder och vatten. Hästar producerar ungefär tre gånger mer träck än urin. I gödseln finns ämnen som fosfor, kalium och kväve.

Ungefär en fjärdedel av kvävet försvinner genom olika kemiska processer. Detta kan leda till övergödning i mark och vatten. Därför finns det regler och lagar som styr hur gödsel ska hanteras. All gödselhantering måste ske på ett sätt som inte skadar naturen eller människor.

Hantering av gödsel

Det ställs kvar på gödselhantering för alla verksamheter där gödsel produceras. Lomma kommun förespråkar att hästgödsel lagras på gödselplatta, i container eller motsvarande anordning som förhindrar läckage till omgivande mark och vatten.

Lagring direkt på marken

Ibland finns det behov att lägga upp fast gödsel direkt på ett fält. Denna typ av mellanlagring kallas för att lägga gödseln i en stuka.

När gödsel lagras direkt på marken utomhus uppstår utlakning av växtnäring, särskilt nitrat, som hamnar i marken och kan rinna ut till vattendrag. Lomma kommun ligger inom ett känsligt område för nitratföroreningar. Många av hästgårdarna inom Lomma kommun ligger mer eller mindre nära vattendrag såsom Önnerupsbäcken, Höje å och Lödde å. Vattendragens kemiska och ekologisk status kan försämras om gödsel lagras direkt på marken.

Att mellanlagra fast hästgödsel direkt på marken utomhus görs av två huvudsakliga skäl. Det kan vara för att temporärt förvara gödseln inför transport eller för att senare sprida den på egen mark eller en annan jordbrukares mark. Som verksamhetsutövare måste man alltid kunna redovisa var hästgödseln ska spridas om man vill använda den som stuka.

När man lagrar gödsel i stuka bör det göras så kort tid som möjligt. Vid stukalagring måste man alltid följa de allmänna hänsynsreglerna enligt miljöbalken. Det innebär att gödseln ska lagras på ett sätt som inte förorenar marken eller vattendragen och som inte stör grannar eller allmänheten. Avståndet till närmaste bostad, förutom den egna, bör vara minst 50 meter, och till närmaste vattendrag minst 150 meter. Man bör inte använda samma plats för stukalagring år efter år – det bör ha gått minst fem (5) år innan man återanvänder samma plats.

Om det finns anledning att misstänka att en stuka har legat kvar under en längre tid kan kommunen ställa krav på bortförande. Finns det ingen godkänd redovisning om var gödseln ska spridas räknas gödseln dessutom som avfall och är således anmälningspliktig.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Johan Persson
Senast uppdaterad: