Många som bor
längs Lommabanan
är oroliga för
att bullret från järnvägen
nu när persontågen
går på Lommabanan.

Trafikverket håller på
göra en
ny utredning
kring bullerfrågan.

Bullerutredning av Lommabanan

Många som bor längs Lommabanan störs av järnvägsbuller och undrar vilka bullerskyddsåtgärder som ska göras och när. Sedan 2015 har Miljö- och byggnadsnämnden arbetat med att få Trafikverket att vidta bullerskyddsåtgärder.

Vad händer nu?

Trafikverket har lämnat in en grov tidplan till miljö- och byggnadsnämnden. I denna framgår att fastighetsnära åtgärder (fönster, dörrar, ventiler och skydd för uteplatser) ska påbörjas i Lomma kommun under 2025. Trafikverket har börjat att skicka ut erbjudande om fastighetsnära åtgärder som bullerskydd till fastighetsägare längs järnvägen. De har också börjat upphandla entreprenad för utförandet.

I nästa skede ska entreprenörerna utföra platsbesök på fastigheterna inför planerade åtgärder. Därefter kommer de erbjudna åtgärderna att genomföras med start under hösten 2025/våren 2026. Arbetet börjar söderifrån vilket innebär att tidsaspekten kan komma att skilja sig en aning för fastigheterna längs tågsträckningen.

Har du frågor rörande ditt avtal, vänligen ta kontakt med Trafikverket som första skede.

Åtgärder i två etapper

I slutet av februari 2024 presenterade Trafikverket förslag på framtida åtgärder iGodsstråket genom Skåne där Lommabanan igår. Förslaget som Trafikverket redovisat var uppdelat i två delar: fastighetsnära åtgärder och spårnära skärmar. Arbetet med fastighetsnära åtgärder (fönster, dörrar, ventiler och åtgärder för skyddad uteplats) pågår, medan Trafikverket inte anser kunna fortsätta arbetet med de spårnära skärmarna förrän regeringen tagit beslut om finansiering 2026.

Bakgrund och process

Bullersituationen längs Lommabanan har varit en pågående fråga sedan järnvägens utbyggnad. Redan 2015 började Lomma, Kävlinge, Burlöv och Åstorp kommuner samt Söderåsens miljöförbund samarbeta för att få Trafikverket att ta ansvar för bullerskyddet. Eftersom järnvägen byggdes ut och trafikmängden ökade, förändrades också bullernivåerna i omgivningen.

Tidslinje för åtgärdsarbetet

  • 2015: Trafikverket förelades att redovisa vilka bullerskyddsåtgärder som behövs och vad de skulle kosta. Trafikverket överklagade beslutet i två instanser.
  • 2017: Trafikverket lämnade in en rapport, men den bedömdes vara för generell och sakna tillräckliga detaljer för att kunna användas.
  • 2018: Ett nytt beslut om föreläggande fattades som kräver mer detaljerad information, baserat på den faktiska trafikmängden för 2020. Trafikverket skulle redovisa ljudnivåer före och efter föreslagna åtgärder, både inomhus och utomhus. Trafikverket överklagade beslutet.
  • 2020: Mark- och miljödomstolen (samt länsstyrelsen) fastställde att Trafikverket måste följa föreläggandet och redovisa åtgärder senast i februari 2021.
  • 2021: Trafikverket lämnade in en bullerutredning, där de identifierar fastigheter med för höga ljudnivåer och undersöker möjligheten att bygga bullerskyddsskärmar.
  • 2021–2022: Trafikverket genomförde platsbesök och åtgärdsinventering för att bedöma vilka fastigheter som behöver skyddsåtgärder.
  • 2022: Trafikverket redovisade resultaten från inventeringen. För Lomma kommun beräknas kostnaden för fasadåtgärder till 16,6 miljoner kronor, medan totalkostnaden för hela Lommabanan och Söderåsbanan uppskattas till 194–348 miljoner kronor. En tidsplan för åtgärderna skulle tas fram under våren 2023.
  • 2023: Miljö- och byggnadsnämnden begärde en tydligare åtgärdsplan och tidsplan från Trafikverket. Dessutom efterfrågades mer information om skyddsåtgärder för uteplatser och fastigheter som ännu inte har inventerats eller är av intresse på annat sätt.
  • December 2023: Länsstyrelsen fastställde att Trafikverket måste lämna in en skriftlig åtgärdsplan och tidsplan, med deadline den 31 mars 2024.
  • Februari 2024: Trafikverket presenterade ett förslag på framtida åtgärder, uppdelat i fastighetsnära åtgärder (fönster, dörrar, ventiler och skydd för uteplatser) och spårnära skärmar. Finansieringsbeslut för de spårnära skärmarna väntas 2026.
  • Juni 2024: Miljö- och byggnadsnämnden godkännde Trafikverkets tidsplan för fastighetsnära åtgärder, med villkoret att spårnära skärmar byggs enligt plan.
  • Slutet av 2024: Länsstyrelsen avslog ett överklagande av beslutet. Trafikverket överklagade vidare till mark- och miljödomstolen.
  • Februari 2025: Trafikverket återkallade sitt överklagande, vilket innebär att de måste följa sin redovisade tidsplan.

Den långa processen visar hur kommunerna och miljö- och byggnadsnämnden har arbetat för att säkerställa att boende längs Lommabanan får det bullerskydd de har rätt till. Nu när tidsplanen är fastställd, ligger ansvaret på Trafikverket att genomföra åtgärderna enligt plan.

Ansvarsområden

Trafikverket ansvarar för järnvägarna. De måste därför se till att utredningar görs och att rätt bullerskyddsåtgärder kommer på plats. Miljö- och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet. De ser till att reglerna i miljöbalken och beslut från myndigheter och domstolar följs.

Inga ljudnivåer över riktvärdena för väsentlig ombyggnad

Miljö- och byggnadsnämnden anser att det inte är tillräckligt att skydda bullerutsatta boende längs Lommabanan enligt bedömningen befintlig miljö. Nämndens ställningstagande är därför att inga bostadshus bör ha ljudnivåer över riktvärdena för väsentlig ombyggnad. Dessa riktvärden har Trafikverket också utgått från när de lämnat in sina redovisningar.

Åtgärder

Enligt den senaste redovisningen är åtgärderna uppdelade i två delar. Fastighetsnära åtgärder kan påbörjas 2025 och kompletteras senare med spårnära skärmar. Åtgärderna är baserade på att ombyggnaden klassas som väsentlig ombyggnad. Då är kraven på bullerskyddande åtgärder mycket högre och följande gränsvärden gäller:

  • 30 dB(A) ekvivalentnivå inomhus
  • 45 dBA, maximal ljudnivå inomhus, sovrum
  • 55 dBA, ekvivalent ljudnivå utomhus, uteplats
  • 60 dBA, ekvivalent ljudnivå utomhus, frifält
  • 70 dBA, maximal ljudnivå, uteplats

Åtgärderna ska vara rimliga med tanke på nytta och kostnader. De ska också vara tillräckliga för att skydda människors hälsa och förhindra olägenhet enligt miljöbalken. Bullernivåer över gränsvärdena enligt ovanstående kan enligt nämnden vara skadliga för människors hälsa.

Lommabanans framtid

Lommabanan öppnades för persontåg i december 2020. Trafikverket fortsätter att bygga ut banan med fler tåg och nya stationer. Lommabanan ska göra det lättare att pendla och bidra till ett mer klimatanpassat transportsystem. I Lomma kommun planeras två nya stationer i Flädie och Alnarp vara klara 2027.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Johan Persson

Senast uppdaterad: