Ersätt denna text med det lättlästa innehållet. Om ingen lättläst text ska finnas på sidan så ta bort det innehåll som finns under innehållsytan "Lättläst"!

Buller

Buller är ett stort miljöproblem i Sverige och påverkar många människor. Buller är oönskat ljud och vad som upplevs som buller kan variera från person till person.

Hur vi upplever ljud beror på tidpunkt, sammanhang och vår attityd till ljudet. Fysiska faktorer som ljudstyrka, karaktär och frekvens spelar också en stor roll.

Decibel

Ljud mäts i decibel (dB). Skalan är logaritmisk för att undvika stora siffror. Hörtröskeln är 0 dB. En fördubbling av ljudstyrkan innebär en ökning med 3 dB, men för att vi ska uppleva en fördubbling krävs en ökning med 10 dB. dBA är en enhet för att mäta ljudnivåer och står för “decibel A”. dBA-skalan är särskilt användbar eftersom den tar hänsyn till vår hörselkänslighet.

Begränsning av buller

Det finns riktvärden för acceptabla ljudnivåer. Buller kan komma från fasta installationer som fläktar och värmepumpar, eller från industrier och arbetsplatser. Om du störs av buller, kontakta först den som stör. Om det inte hjälper kontakta miljöenheten.

Egenkontroll vid arrangemang

Vid musikarrangemang ansvarar du för att kontrollera ljudnivåerna. Enligt miljöbalken ska du ha rutiner för bullermätningar, en tydlig ansvarsfördelning och dokumentation av kontroller. Mätningar ska kunna visas upp vid inspektioner.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

För lokaler där barn under 13 år inte har tillträde (till exempel konserter):

  • Maximalt 115 dBA (kortare ljudstörningar)
  • Ekvivalent 100 dBA (medelvärde under en period)

För buller inomhus:

  • Maximalt 45 dBA (kortare ljudstörningar)
  • Ekvivalent 30 dBA (medelvärde under en period)
  • Ljud från musikanläggningar och ljud med hörbara tonkomponenter: 25 dBA
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Johan Persson

Senast uppdaterad: