Alla måste hjälpas åt för att bidra
till en säker trafikmiljö.

Tre viktiga saker du kan tänka på
är att hålla hastighetsgränserna
när du kör bil, bära reflexer när det
är mörkt ute och se till att din
cykel har rätt utrustning.

Trafikregler och säkerhet

Alla måste hjälpas åt för att bidra till en säker trafikmiljö. Tre viktiga saker du kan tänka på är att hålla hastighetsgränserna när du kör bil, bära reflexer när det är mörkt ute och se till att din cykel har rätt utrustning.

I Trafikförordningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om vilka generella trafikregler som gäller i hela landet. Utöver dessa finns lokala trafikföreskrifter för Lomma kommun. De lokala trafikföreskrifterna styr bland annat parkeringsregler, hastighetsgränser och enkelriktningar, och finns sammanställda i Transportstyrelsens trafikföreskriftsamling. Länk till annan webbplats.

Väjningsplikt

Vid övergångsställen utan trafikljus måste du som framför ett fordon väja och släppa fram den som ska gå över. Även en person som går med cykel bredvid sig räknas som gående. Du som kör har ibland väjningsplikt mot de som cyklar över, ibland inte. Detta beror på miljön runtomkring. I många korsningar gäller ömsesidig väjningsplikt. Men oavsett omständigheter är det bra att vara försiktig, både som cyklist och bilist.

Hur lång tid det tar att stanna bilen

Ju snabbare du kör, desto längre tid tar det att stanna bilen. Den så kallade stoppsträckan är sträckan som bilen rullar medan följande händer: tiden det tar att reagera på något och föra foten till bromspedalen, samt tiden det tar för bilen att stanna när du väl tryckt på bromsen. Reaktionstid för en pigg och nykter förare sägs vara ungefär en sekund, men stoppsträckan blir ofta längre än vad man kanske tror.

Om du kör i 70 km/tim är stoppsträckan 43 meter. Från att du ser att något händer tills bilen faktiskt har stannat, hinner den alltså rulla längre än 40 meter. Vid 90 km/tim ökar stoppsträckan till 65 meter, och vid ännu högre hastigheter ökar stoppsträckan avsevärt. Även lägre hastigheter har naturligtvis en viss stoppsträcka.

Hastighetsbegränsningen på en väg är bedömd utifrån rådande omständigheter, så genom att hålla hastigheten blir din bilkörning anpassad efter vad som är lämpligt för just det område du befinner dig i.

Det gäller att ha rätt däck på bilen beroende på årstid. Det är lag på att bilen måste ha vinterdäck 1 december – 31 mars, om det råder vinterväglag. Men man får ha vinterdäck på längre än så, dubbdäck är tillåtet att använda 1 oktober – 15 april. Tänk även på att kontrollera mönsterdjupet på däcken med jämna mellanrum.

Syns du, finns du – reflexer gör skillnad

Gatubelysningen gör att du själv ser, men detta innebär inte att du syns. Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig. De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas, sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd.

Bär dina reflexer rätt

Reflexer bör placeras långt ner på armar och ben, då syns de nämligen bäst. Det är viktigt att reflexerna inte har blivit gamla, för då fungerar de sämre. En normal livslängd för reflexer är tre år, men redan efter ett år kan de tappa väsentligt i reflektionsförmåga.

Vilken utrustning behöver cykeln?

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att dessa reflexer sitter fast ordentligt. Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge ett fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus som även kan vara blinkande. Cykeln ska även vara utrustad med fungerande ringklocka och broms.

Och det viktigaste av allt, använd cykelhjälm!

Källor: Trafikverket och Transportstyrelsen.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander
Senast uppdaterad: