Vårdnadstvister

Om det visar sig omöjligt för föräldrar att lösa frågorna angående vårdnad, boende och/eller umgänge i dialog med varandra eller med hjälp av de samarbetssamtal kommunen erbjuder kring Föräldrasamarbete efter separation kan föräldrar lämna in en stämningsansökan till Tingsrätten.

Informationssamtal

Från och med 1 mars 2022 måste du som barnets förälder ha deltagit i informationssamtal hos kommunen för att det ska vara möjligt att inleda en process i domstol.

Mer information finns på: Vårdnad, boende och umgänge på Sveriges Domstolar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd: Informationssamtal - Startsida (mfof.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De flesta föräldrar väljer att konsultera ett juridiskt ombud inför en eventuell stämning.

I de fall en förälder har gjort en stämningsansökan får kommunens familjerätt oftast i uppdrag av Tingsrätten att vara behjälplig på olika sätt. Syftet är att ge tingsrätten underlag för att fatta beslut om vad som är bäst för barnet i fråga om vårdnad, boende och umgänge. Om det blir aktuellt kommer du som förälder att bli kontaktad av en familjerättssekreterare från kommunen som du kommer att ha kontakt med.

Använd vår e-tjänst för att ansöka om informationssamtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss om du har frågor

Har du frågor och funderingar får du gärna kontakta någon av våra familjerättssocionomer för rådgivning.

Kontaktuppgifter

Ingrid Ekholm Ydreborg

Familjerättssocionom

040-641 12 92

Christina Andersson

Familjerättssocionom

0733-41 16 56

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Senast uppdaterad: