Vård och omsorg

Vårdcentral, tandläkare, barnmorskemottagning och barnavårdscentral är exempel på vård som finns i Lomma kommun. Det finns sjukhus i Malmö och Lund. Nedanstående sjukvård utförs inte av kommunen utan av Region Skåne eller av privata företag.

Ring alltid 112 om det gäller en akut nödsituation och du behöver hjälp på en gång. Beroende på vad som har hänt kopplas du vidare till ambu­lans, brandkår eller polis.

Om du eller någon anhörig mår dåligt och du behöver råd om olika sjuk­domar ringer du 1177. Där får du råd av sjuksköterskor. 1177 är öppen dygnet runt och du kan du få hjälp på olika språk. Du vänder dig i första hand till 1177 för bedömning av vård och därefter till din vårdcentral eller akuten utifrån behovet. För akuta sjukdomssituationer där det är fara för någons liv ska du istället direkt ringa 112 för att kalla på ambulans.

Till akuten åker du om du är i akut behov av vård och hjälp. Vårdbehovet ska vara stort och kritiskt. Närmsta akutmottagning finns på Lunds universitetssjukhus.

I Lomma kommun finns tre vårdcentraler och tre tandläkarmottagningar. Du kan själv välja vilken du vill gå till, det kallas Vårdval. Första gången du vill boka tid måste du först välja vårdcentral. Det gör du genom att fylla i en blankett som finns att hämta på den vårdcentral som du väljer. Du måste sedan boka en tid i förväg för att få träffa läkare eller tandläkare.

Du betalar för ditt besök på plats med kort eller så får du en faktura hemskickad till dig. Att få en faktura kostar extra. Om du inte kan komma till den bokade tiden, ring och meddela det, annars måste du betala för besöket även om du inte varit där.

Om du har ett besvär som vårdcentralen eller tandläkaren inte kan hjälpa dig med kan du bli hänvisad till ett sjukhus. Vårdcentralen kan också hjälpa dig vidare om du behöver besöka en gynekolog.

Vårdcentraler

Tandläkare

Eventuella mediciner skrivs ut av din läkare och du hämtar dem sedan på ett apotek. I Sverige är läkemedel rabatterat, något som finansieras av skattemedel. Receptbelagda mediciner till barn kostar ingenting.

Apotek i Lomma

Apotek i Bjärred

Du som är gravid är välkommen till en barnmorskemottagning och mödravårdscentral, där man kontrollerar att du och ditt barn mår bra. Detta är kostnadsfritt. En tid efter förlossningen är du välkommen med ditt barn till Barnavårdscentralen (BVC) för stöd i din roll som förälder. Man kontrollerar även ditt barns hälsa upp till fem års ålder. Både mammor och pappor är välkomna till BVC.

Barnmorskemottagningar (mödravård)

Barnavårdscentraler

Alla som mår dåligt psykiskt har rätt till vård. Det kan exempelvis handla om en depression, en livskris eller psykisk sjukdom där du behöver hjälp. Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med samtalsstöd och övrig psykiatrisk hjälp. Se länkar till vårdcentraler ovan.

Ungdomsmottagningen finns för dig som är 12–23 år gammal. Där kan du få råd och stöd från en kurator, prata om frågor som rör sexuell hälsa, testa dig för könssjukdomar eller få tillgång till preven­tivmedel. Det kostar inget att besöka en ungdomsmottagning och alla jobbar under tystnadsplikt. Närmaste ungdomsmottagning ligger i Lund.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Senast uppdaterad: