Om du mår dåligt så kan du få hjälp.
Du kan prata med någon vuxen på din skola.

Eller så kan du ringa Lomma kommun
på telefonnummer 040-641 10 00.

Berätta vad du behöver hjälp med
så får du prata med rätt person.

Hjälp för barn och unga som mår dåligt

Om du mår dåligt eller har problem kan det vara bra att prata med någon. Här hittar du information om vem du kan vända dig till vid olika problem.

Kontakta oss om du behöver hjälp

Din skola

Det finns alltid någon vuxen som är beredd att lyssna och hjälpa dig. Du kan till exempel prata med kuratorn eller sköterskan på din skola.

Hjälp från Lomma kommuns öppenvård

Vi hjälper barn, ungdomar, föräldrar och familjer. Det kan handla om bråk i hemmet, missbruk, dåligt mående eller våld och övergrepp.

Ring oss

Råd- och stödsamtal

  • Du kan få kortare rådgivning, vägledning och motiverande samtal. Samtalen är på max fem tillfällen. Ingenting journalförs och du behöver inte så kallat ansöka och få beslut om stöd. Du kan komma till oss ensam eller med din familj.

Ansöka om stöd och behandling

  • Behöver du mer än fem råd- och stödsamtal så gör du en ansökan om stöd. Vi gör en utredning och tillsammans med dig beslutar vi vilken typ av hjälp som passar dig bäst.

Ansöka om stöd - så här går en ansökan till steg för steg.

Koll på Soc

Vill du ha mer koll på vilken hjälp du kan få av kommunen?

Besök Koll på Soc webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också kontakta organisationen Barnens rätt i samhället, BRIS eller Maskrosbarn. Där kan du få prata med en vuxen eller diskutera med jämnåriga.

Ring, chatta, mejla med BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Chatta eller delta i aktiviteter med Maskrosbarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har rätt att må bra, vara trygg hemma och ha någon som tar hand om dig. Dina föräldrar (vårdnadshavare) ska ta hand om dig tills du har fyllt 18 år. Om du mår dåligt, riskerar att skadas eller far illa på på något annat sätt kan du få hjälp och stöd.

Det kan finnas flera anledningar till att du eller dina föräldrar mår dåligt och kan få hjälp, det kan till exempel handla om att:

  • ni inte kommer överens och bråkar
  • föräldrarna bråkar
  • föräldrarna ska separera eller skiljas
  • mamma eller pappa mår dåligt
  • dina föräldrar missbrukar alkohol eller tar droger

Både du och dina föräldrar kan få råd och hjälp.

Ring till Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00.

Berätta vad du behöver hjälp med så får du prata med rätt person.

Om du riskerar att fara illa i hemmet kan du behöva bo någon annanstans.

Det kan vara att dina föräldrar inte mår bra eller orkar ta hand om dig. Då kan du behöva flytta. Det kan vara för en kortare tid eller för resten av din uppväxt.

Så här hjälper vi dig

  • Innan vi kommer fram till att du ska bo i en annan familj gör vi en utredning.
  • Vi pratar med dig och dina föräldrar om hur ni ha det hemma. Vi vill hjälpa din familj så att ni ska kunna bo tillsammans.
  • Om vi kommer fram till att det inte går, ska vi alltid utgå från vad som är bäst för dig.
  • Vi ser över om det finns möjligheter för dig att bo hos någon i ditt nätverk.
  • Vi har i uppgift att tänka på vad som är bäst för dig på lång sikt, även om du själv skulle vilja något annat för stunden.

Att bo i familjehem eller jourhem

  • I ett familjehem (eller jourhem) bor du när du inte kan bo med dina föräldrar.
  • Ett familjehem (eller jourhem) är en eller flera vuxna som du bor med och det kan också finnas andra barn i familjen.
  • Familjehemmet(/jourhemmet) ska hjälpa dig att känna dig trygg.
  • Det ska hjälpa dig att ha kontakt med dina biologiska föräldrar, skolan och oss på socialförvaltningen. Familjehemmet ska hjälpa dig med till exempel läxor och andra saker i vardagen.
  • Du får en socionom som ska finnas för just dig och kan svara på alla dina frågor. Socionomen kommer följa dig under hela tiden som du är placerad.

Jourhem

Om något akut inträffar som gör att du behöver någon annanstans att bo, kan du få komma till ett jourhem. Där bor du en kortare tid tills du kan flytta hem igen eller tills vi hittar ett familjehem.

Om det är jobbigt i skolan och du inte trivs kan du få hjälp. Det kan till exempel handla mobbing, kränkningar, skolk eller stress.

Prata med kuratorn eller skolsköterskan på din skola.

Du som är 12 till 23 år kan kontakta Ungdomsmottagningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Lund om du har:

  • frågor om kroppen
  • frågor om sex och relationer
  • skydd mot graviditet och könssjukdomar
  • graviditetstest eller test för könssjukdomar
  • stöd om du mår dåligt.

Fler länkar

Om du känner dig hotad eller utsatt av din familj, släkt eller andra kan du prata med din skolkurator, skolsköterska eller någon på din arbetsplats.

Om det är akut ring Polisen på 112. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ring till Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00.

Berätta vad du behöver hjälp med så får du prata med rätt person.

Länkar

Maria Skåne mellersta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är till för unga under 24 år med problem med alkohol eller andra droger. Mottagningen vänder sig även till den unges föräldrar och närstående. Du kan få kostnadsfri information, rådgivning och behandling.

Ring till Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00.

Berätta vad du behöver hjälp med så får du prata med rätt person.

Det kan vara svårt att veta vad som är ett brott och inte. Att köpa en mobiltelefon som du vet att någon annan har snott eller hota en kompis på nätet är exempel på brott. Andra brott kan till exempel vara rån, våldtäkt, inbrott och misshandel.

Straffmyndig

Det är först när du fyllt 15 år som du kan dömas till straff för ett brott. Då tycker samhället att du är mogen att ta ansvar för vad du har gjort.

Du som är under 15 kan ändå tvingas att följa med polisen om du misstänks för ett brott eller om de hittar dig på en plats som är inte är bra för dig.

Om du gjort något brottsligt

Om polisen misstänker att du har gjort något brottsligt kan det också vara ett tecken på att du behöver stöd och hjälp från Socialförvaltningen i kommunen. Då kan Polisen göra en orosanmälan.

Polisen ska också kontakta oss om du är under 18 år och misstänks för ett brott som man kan få fängelse för. Men, det måste finnas tydliga saker som gör att de misstänker dig. De ska kunna förklara varför de misstänker dig. Det kallas för att vara ”skäligen misstänkt” för ett brott.

Om du är under 18 år ska polisen även kontakta dina föräldrar (vårdnadshavare).

"Prick i registret"?

Om du är över 15 år och blir dömd för ett brott hamnar du i polisens belastningsregister, en lista där dömda brott samlas. Det brukar kallas att "få en prick i registret”. Du som är under 15 år kan inte dömas till något straff och hamnar därför inte i belastningsregistret. Du får alltså ingen ”prick”.

Ungdomstjänst

Du som är i åldern 15-21 år och har begått ett brott, kan dömas till ungdomstjänst av tingsrätten. Tingsrätten bestämmer hur många timmar ungdomstjänst du döms till, det kan variera mellan 20 och 150 timmar.

Ungdomstjänst innebär att du arbetar utan lön, på en arbetsplats där du har en handledare som ger stöd och vägledning. I ungdomstjänsten ingår även några timmars samtal hos Behandlingsteamet. Samtalen är individuella och ger dig tillfälle att reflektera över din situation och det brott du är dömd för.

Syftet med ungdomstjänst är att förebygga brott. Samtalen handlar därför mycket om att prata om strategier för att undvika kriminalitet.

Tillsammans med dig och dina vårdnadshavare kommer vi planera för hur du ska genomföra ungdomstjänsten. Dina arbetstider bestäms utifrån din skolgång och handledarens arbetstider.

Kontakta oss om du behöver hjälp

Du som utsätter andra för brott, hot, sexuella övergrepp eller annat våld kan få hjälp av oss.

Ring till Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00.

Berätta vad du behöver hjälp med så får du prata med rätt person.

Fältgruppen finns för att ungdomar i kommunen ska känna sig tryggare när de rör sig ute. Varje fredag och lördag kväll finns vi ute i Lomma kommun. Målet är att vara synlig och tillgänglig för ungdomar samt ge möjlighet till dialog och hjälp.

Kontakta Fältgruppen om du har några frågor eller tips. 

Är du orolig för dig själv, en kompis eller någon i din familj, men vet inte vart du kan vända dig? Då kan du kontakta mottagningsenheten på socialförvaltningen. De hjälper dig vidare så att du kan få råd och stöd.

Ring till Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00.

Berätta vad du behöver hjälp med så får du prata med rätt person.

Det kan vara svårt att vara anhörig till någon som har alkohol-, narkotika- eller läkemedelsproblem. Därför erbjuder kommunen stöd för dig som är anhörig till person med beroende och missbruk.

Du kan vara förälder, partner, vuxet barn, syskon, sambo eller nära vän. Du får kunskap om hur alkohol och droger påverkar oss medicinskt, psykologiskt och socialt. Du får också ökad insikt om hur beroendet kan påverka närstående och redskap för hur du kan förbättra din situation och samtidigt hjälpa din närstående på bästa sätt.

Kontaktuppgifter

Kontaktcenter

Ring till Kontaktcenter på telefon 040-641 10 00.
Berätta vad du behöver hjälp med så får du prata med rätt person.

Akut hjälp

Vid en akut situation ska du alltid ringa 112.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Camilla Levison

Senast uppdaterad: