MFF Fotbollsakademi

Lomma kommun har ett samarbete med Malmö FF genom fotbollsakademier. Malmö FF:s Fotbollsakademi är ett nytänkande när det gäller fotbollsskola som tar ett unikt helhetsgrepp på skola och fotboll. De mest talangfulla 13-åringarna i Malmö med omnejd väljs ut och erbjuds en plats i Fotbollsakademin, ett profilprogram för högstadiet som Malmö FF genomför i samarbete med Malmö stad genom Stadsdel Hyllie samt Lomma kommun och ytterligare kommuner i Skåne.

Skola och idrott

Grundtanken är att ge talangfulla ungdomar ökade möjligheter att klara skolan och samtidigt satsa på sin idrott. Fotbollsakademins elever får specialiserad fotbollsträning som en del av skolan. Samtidigt används fotbollen som ett pedagogiskt hjälpmedel i den ordinarie undervisningen. Det faktum att de ansvariga lärarna på skolorna är såväl fotbollsinstruktörer som pedagoger bidrar ytterligare till att knyta ihop skola och idrott i Malmö FF:s Fotbollsakademi.

Pilängsskolan i Lomma och Rutsborgsskolan i Bjärred

Cirka 25 elever, på respektive skola, kommer att få möjlighet att kombinera sin skolgång med fotbollsträning. Det är från både kommunens och Malmö FF:s sida viktigt att poängtera att studierna är det viktigaste på akademierna. Fotbollsträningen sker således inte på bekostnad av skolarbetet. Samarbetet med akademierna innebär inte att någon av skolornas resurser på något sätt minskar.

Fotbollsträningen kommer att genomföras av tränare från Malmö FF tillsammans med lärare (med eliterfarenhet från idrottsvärlden) från respektive skola. Vi tar gärna emot elever från andra kommuner, men transport till och från skolan får var och en lösa själva.

Provspel för att bli antagen sker årsvis

För att bli antagen till fotbollsakademin behöver du gå igenom ett provspel som sker årsvis. Se videor om akademin här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Viktiga datum inför provspel 2024


  • 30 januari 2024 kl. 13:00-15:00 - Provspel för intresserade killar för Piläng på Lomma IP.
  • 7 februari 2024 kl. 13:00-15:00 - Provspel för intresserade killar för Rutsborg på Borgeby IP.
  • 30 januari 2024 kl. 13:00-15:00 - Provspel för intresserade tjejer för Rutsborg samt Piläng på Lomma IP.

Observera att ansökan för läsåret 2024-2025 öppnar i september 2023.

Kontaktuppgifter

Liselotte Johnsson

Biträdande rektor Pilängskolan

0720-05 08 64

Sidansvarig: Susanne Haglind

Senast uppdaterad: