Krisberedskap

Vi behöver alla ställa oss frågor som: Hur hanterar jag och mina närstående grundläggande behov som mat, vatten och värme? Hur kommunicerar jag med anhöriga och tar till mig viktig information då service och tjänster som vi är vana vid alltid fungerar plötsligt inte gör det?

Det vi tar för givet som värme, vatten från kranen och mat kan plötsligt bli en utmaning vid en krissituation. Du ansvarar exempelvis själv för att klara ett längre elavbrott hemma. Alla måste vara förberedda på att kunna hantera konsekvenserna av extraordinära händelser på bästa sätt. Är du beredd på ett längre elavbrott eller en krissituation?

Råd och tips

Klarar du dig själv – så gör det

Var medveten om att samhällets stöd vid svåra händelser först måste riktas till människor som behöver extra stöd.

Håll dig informerad

Var aktiv och håll dig informerad om vad myndigheter och andra ansvariga aktörer gör för att hantera en händelse. Följ instruktioner och råd från myndigheterna.

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

VMA är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och kriser. Signalen "Viktigt Meddelande" ljuder i sju sekunder med 14 sekunders paus och upprepas i minst två minuter. Den testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

När du hör signalen

  • Sök skydd inomhus
  • Stäng dörrar, fönster och ventiler
  • Lyssna på radion för information, främst P4 - lokalradion

När faran är över startas signalen Faran Över - en lång ljudsignal på ca 30 sekunder.

Tillgodose grundbehoven

Ha en beredskap för att möta grundläggande behov som tillgång till information, mat, vatten, värme, medicin och möjlighet att sova, framför allt i inledningen av en kris.

Det offentligas ansvar

Myndigheter ansvarar för att el, telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. Kommuner måste enligt lag ha en plan för hur extraordinära händelser ska hanteras. Ett säkert samhälle kräver också att individer tar ansvar för både vardagens olyckor och större händelser.

Källa: Civilförsvarsförbundet

Samverkan i länet

Länsstyrelsen i Skåne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har det samordnande ansvaret i händelse av en kris som påverkar länet. Under en kris ska Länsstyrelsen stödja alla samverkande myndigheter, organisationer och samhällsviktiga företag, och samordna insatserna. Det finns en beredskap att kunna hantera situationer som uppstår före, under och efter en kris.

Bra att ha hemma

Vatten

Blir det ett längre vattenavbrott kommer kommunen köra ut med nödvatten, men du måste själv ta dig till den valda platsen för att kunna hämta vattnet. Därför måste du se till att du har rena dunkar och hinkar hemma. Att ha ett litet lager med rent vatten hemma är inte fel, då riskerar du inte att plötsligt stå helt utan.

Efter ett längre vattenavbrott är det viktigt att du låter vattnet rinna en stund innan du använder det. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa! I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller nån annan typ av kris i samhället - är det viktigt att du kan ordna med rent vatten, mat och värme.

Du måste också kunna kommunicera med andra och ta del av information från myndigheter och media. Att ordna en krislåda är en bra plan. Brist på rent vatten är allvarligare än brist på mat. Så rent vatten är det första man ska ordna.

Misstänker man att vattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter ska det kokas.Det är viktigt att det kokar med rejäla bubblor för det är då parasiter, virus och bakterier dör.

Man behöver 3–5 liter vatten per person och dag de första dagarna. Sedan kommer man att behöva mer när man ska tvätta sig osv. Men även husdjur behöver vatten. Har man hund eller katt, ska de förstås också få vatten.

Blir det strömavbrott, måste man räkna med att vattnet slutar pumpas runt och till slut har man inget vatten. Då måste man förbereda eget vatten. Det kan man göra i en ren dunk. De ska förvaras svalt och mörkt då kan de lagras väldigt länge. Man bör byta vatten då och då.

Ett annat sätt att lagra vatten är att tappa upp det på PET-flaskor. Man fyller inte ända upp, utan ungefär hit, sen lägger man flaskan i frysen. Fyller man ända upp, kan den spricka. Flaskan fungerar sedan både som kylklamp och vattenreserv.

Mineralvatten är också bra att ha hemma. Det kan man också lagerhålla länge.

Ren snö och is kan man smälta men den behöver kokas innan den kan användas till dricksvatten eller matlagning. Man kan också använda reningstabletter. Men koka vattnet, det är alltid bäst.

Blir det brist på vatten, kan kommunen ställa ut vattentankar. Dit tar man med sig ett eget kärl som man fyller på. Man får inte så mycket men så man klarar sig. För vattnet ska räcka till så många som möjligt.

Det finns en sak till man kan tänka på. Toaletten har en vattenreserv, en tank. Det vattnet kan man också använda i en nödsituation – men koka det först.

Fler tips om hemberedskap hittar du på din kommuns hemsida eller på dinsäkerhet.se.

Mat

Om strömmen skulle försvinna så att det inte går att laga varm mat, är det bra att se till att du har ett lager av torrvaror hemma. Försvinner strömmen finns det även en risk att affärerna inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen inte kommer fungera.

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller nån annan typ av kris i samhället är det viktigt att du själv kan ordna med rent vatten, mat och värme. Att du kan kommunicera med andra och ta del av information från myndigheter.

Att förbereda en krislåda är en bra plan. Kroppen klarar sig rätt länge utan mat om du är frisk. Men din mentala förmåga försämras snabbt. Du mår sämre och tänker sämre. Så mat är viktigt att få i sig.

Samhället är väldigt beroende av transporter. Om det blir strömavbrott och mat inte kan levereras till butikerna blir det väldigt snabbt tomt på hyllorna. Då är det viktigt att ha mat hemma. Man tömmer kylskåpet på varor som kan bli förstörda om det är strömavbrott.

Har man en frys ska dörren vara stängd, för då klarar sig varorna i flera dagar. Mat från kylskåpet kan man ställa ut, om det är svalt utomhus.

Nu ska jag visa några bra matvaror som man kan äta direkt, utan att tillaga dem och sånt som man kan lagerhålla länge.

Till exempel: Hårt bröd och nån typ av pålägg i tub. Russin, nötter färdigkokta bönor eller färdiglagad soppa.

Annat som kan lagerhållas länge och som går snabbt att tillaga är havregryn, pulvermos, pasta av olika slag, soppor som man tillsätter vatten och konserver av olika slag.

Och har man husdjur ska de givetvis också ha mat.

Är det strömavbrott och man vill laga varm mat, kan man använda spritkök. Man ska ha gott om utrymme ovanför, inga skåp, ingen fläkt, följa instruktionerna noga och ventilera rummet. Bäst är att hålla till utomhus. Krossade tomater är perfekt som bas när man ska laga krismat för de innehåller vätska, så man tillsätter bara efter smak. Snabbmakaroner, bulgur eller nån konserv.

Har du inget spritkök, kanske du har en utegrill. Den ska användas utomhus. På den kan man ställa en kastrull. Eller så kanske det finns en grillning eller grillplats som du kan använda.

Vi lever i ett kontantlöst samhälle. Men blir det strömavbrott, är det bra att ha kontanter hemma för då kan man inte betala med kort, och det går inte att ta ut pengar i automater.

Det är lätt hänt när vardagen vänds uppochner och en kris uppstår att man blir väldigt orolig. Därför är det viktigt att förbereda sig. Och glöm inte bort att du har grannar, för samarbete är livsviktigt.

Fler tips om hemberedskap hittar du på din kommuns hemsida eller på dinsäkerhet.se

El och värme

Kommuner drabbas ibland av elavbrott, och i vissa fall kan dessa bli långvariga. Du måste förbereda dig innan för att kunna klara av ett elavbrott. Ladda ner Checklista för krisberedskap här nedan och pricka av – hur många av sakerna på listan har du hemma?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller nån annan typ av kris i samhället är det viktigt att du själv kan ordna rent vatten, mat och värme och att du kan kommunicera med andra och ta del av information från myndigheter.

Att ordna en krislåda är en bra plan. Om värmen i din bostad slutar fungera, blir det snabbt kallt. Du blir stel i hjärnan och kroppen, du tänker sämre och rör dig sämre. Då är det bra att veta var man har varma kläder, sovsäckar, mössor och vantar. Kanske till och med en filt som du kan sätta upp för fönstren för att lagra värmen i rummet.

Det är bra om man är flera i samma rum, då håller man värmen bättre. Gör en koja, kryp ner i sovsäcken, på med mössan och vantarna.

Andra saker som är bra att ha är ljus. Värmeljus, stearinljus och tändstickor för att tända dem. Värmeljus kan stå i vatten. Men de får inte stå för tätt, för då kan det bli en kraftig eldslåga.

Andra saker som är bra att ha: Ficklampa, extra batterier. Man ska tänka på var man lägger alla saker, så att man hittar dem i mörker.

Man kan ha fotogenvärmare, braskamin eller nån annan typ av uppvärmning. Då måste man se till att ha bränsle. Det är viktigt att vädra och att allt är avstängt när man ska krypa ner i sovsäcken och sova.

Har man en husvagn med värme och kök, kan man flytta ut i den.

Fler tips om hemberedskap hittar du på din kommuns hemsida eller på dinsäkerhet.se.

Kommunikation

Det är bra att ha viktiga telefonnummer till dina nära nedskrivna på en papperslapp. Framför allt om batteriet till din egen mobiltelefon är slut och strömmen är borta så att det inte går att ladda den.

Andra viktiga nummer som är bra att ha nära:

  • 112 Nödnummer för akuta situationer
  • 113 13 Informationsnummer om allvarliga olyckor eller kriser
  • 114 14 Polisanmälan
  • 117 17 Sjukvårdsupplysningen

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller nån annan typ av kris i samhället är det viktigt att du kan ordna med rent vatten, mat och värme.

Du måste kunna kommunicera med andra och ta del av viktig samhällsinformation via media och myndigheter.

Att förbereda en krislåda är en bra plan.

De allra flesta har en mobiltelefon. Blir det strömavbrott, ska man vara rädd om strömmen man har i mobiltelefonen. Det är bra om man kan ladda mobilen genom att ha ett extra externt batteri som man kan koppla usb-kabeln till. Eller att man kan veva upp mobilen. Det här är en vevbar laddare som går på rörelseenergi. Har man bil, kan man använda en laddare som man stoppar in i cigarettuttaget eller i usb-uttaget, om det finns.

Om mobilen har laddat ur och man behöver ringa och man inte kommer ihåg numren så är det bra att ha skrivit upp dem på ett papper.

En transistorradio är väldigt användbar om det uppstår nån typ av kris.

På den kan man ta del av viktig information till allmänheten via Sveriges Radio och lokala kanaler: P4 Västerbotten, P4 Göteborg.

Där får du information om var det ska ställas ut vatten, du får väderprognoser och du får info om samlingsställen där du kan få råd och hjälp.

Man ska se till att man har batterier. Om man inte har en sån här radio som man håller vid liv genom att veva. Annars kan man använda sig av en solcellsladdare. Till den kan man koppla en usb-kabel och ladda t.ex. en radio eller en mobil.

Behöver du ringa 112, kan du söka dig till närmaste brandstation. De hjälper dig.

All information om vad som kommer att gälla, kan du ta reda på nu direkt. För din kommun har planer, så fråga dem i förväg innan det blir kris.

113 13 är Sveriges informationsnummer vid allvarliga olyckor och kriser. Du kan också ta del av information via din kommuns hemsida eller sociala medier. Om det är strömavbrott, ska du besöka ditt elbolags hemsida. Det finns också: krisinformation.se Det kan tyckas konstigt att man hänvisar till sociala medier och internetsidor om det är strömavbrott och man inte kommer åt dem. Men det är sällan strömavbrott i hela landet, så det finns alltid nån du kan ringa.

När vardagen vänds uppochner är det lätt att bli orolig och rädd. Därför är det viktigt att förbereda sig innan nånting händer. Packa krislådan. Samarbeta när det verkligen händer nåt. Nästa gång du hör att det ska bli oväder laddar du mobiler, extraladdar och allt du kan komma på. Lycka till!

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson

Senast uppdaterad: