Om du behöver ritningar på ett
hus kan du hämta dem här på
kommunens hemsida.

Det finns olika sorters ritningar.
Om huset är nytt kan det ta lite
tid innan ritningarna finns på hemsidan.

Kontakta kommunens kontaktcenter
om du behöver hjälp.

Ritningsarkiv

En ritning på dataskärmen.

I Miljö- och byggnadsnämndens digitala ritningsarkiv finns ritningar för beviljade bygglov och bygganmälan från början av 1900-talet och framåt. Fasader, sektioner, planlösningar samt situationsplaner är exempel på ritningar som finns och som du själv kan söka efter och ladda ner till din dator eller skriva ut. Alla ritningar är inte inskannade ännu, men arkivet kommer att fyllas på efterhand.

Så här gör du

När du söker i ritningsarkivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. behöver du känna till din fastighetsbeteckning. När du hittat önskad fastighet markera den i rullistan. Observera att alla ritningar inte är inskannade. För att kunna skriva ut ritningen på papper eller spara ner den på din dator gör du så här.

För att förhandsgranska ritningen dubbelklicka på den i listan. 

  1. Markera den aktuella ritningen i listan.
  2. Tryck på knappen "Hämta originalbild"
  3. Välj om du vill öppna eller spara filen på din dator.

De ritningar som finns i arkivet kan inte alltid godkännas som underlag för ny bygglovsansökan.

Om du inte hittar de ritningar du söker kan det bero på flera saker

  1. Har din fastighet avstyckats från en annan fastighet? Handlingarna kan i dessa fall ligga kvar på en äldre fastighetsbeteckning. Kontakta oss för att få reda på den tidigare fastighetsbeteckningen.
  2. Bor du i radhus, kedjehus eller någon annan byggnad där husen runt omkring ser ut att vara byggda efter samma ritning? Det är vanligt att man gör en gemensam bygglovsansökan för hela området. Ritningarna finns då inte registrerade på varje fastighet utan på en av fastigheterna i området. Kontakta oss för att få reda på den ursprungliga fastighetsbeteckningen.
  3. Är bygglovet ganska nytt? Det kan ta några år innan byggärendet avslutas och kommer in i vårt digitala ritningsarkiv. Under denna tid finns handlingarna bara i vårt fysiska arkiv i kommunhuset. Kontakta kommunens kontaktcenter för att ta del av ritningarna.
  4. Kravet på dokumentation har inte alltid varit lika stort. Det är inte alltid som allt material har bevarats. Det händer dock att fastighetsägare har ritningar som följer med en byggnad vid försäljning och som vi inte har i våra system.

Allmänt om handlingarna i arkivet

Tänk på att de ritningar du kan hitta i arkivet inte alltid uppfyller dagens krav på fackmannamässighet och skalenlighet. Vid ansökan om bygglov eller bygganmälan kan ritningarna behöva bearbetas.

Hittar du inte vad du söker?

Kontakta kommunens kontaktcenter:

Kontaktcenter
info@lomma.se
040-641 10 00

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Senast uppdaterad: