Avgifter
Alla livsmedelsföretag
ska betala en avgift
för tillsyn
för att kommunen ska undersöka
så att företaget sköter sig.
Avgiften är olika
beroende på hur mycket tid
som behövs för kontroll
av ett företag.
Extra kontroll
Om man inte sköter
mathygienen bra,
måste kommunen göra
extra kontroll.
Extra kontroll
kostar mer i avgift.
Registrering
När man registrerar
sitt företag
måste man också
betala en avgift.
Grunder för verksamheten
Alla verksamheter som
hanterar livsmedel
ska ha rutiner för:
- utbildning
- personlig hygien
- vatten
- kontroll av skadedjur
- rengöring
- underhåll
- kontroll av temperatur
- mottagningskontroll
- hantering av avfall
Kanske behövs något
annat också
beroende på
vad man har för verksamhet.
I rutinerna
måste man beskriva
hur man gör
för att maten inte ska bli
skadlig för hälsan.
Egenkontroll
Varje företag ska själv kontrollera
så att de livsmedel de hanterar
och säljer inte är skadliga.
Det kallas för egenkontroll.
Livsmedel
Här hittar du information för dig som tänkt starta eller redan idag bedriver livsmedelsverksamhet.
Alla livsmedelsverksamheter i Lomma kommun måste vara registrerade hos Miljö- och byggnadsnämnden. Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att livsmedlen du säljer är säkra, rätt märkta och inte vilseleder konsumenten.
Miljö- och byggnadsnämnden arbetar med och ansvarar för livsmedelskontrollen. Uppdraget är att utföra riskbaserad kontroll och att skapa goda förutsättningar för företag genom att ge information och rådgivning. Livsmedelsinspektörer arbetar med att kontrollera kommunens livsmedelsrelaterade verksamheter såsom restauranger, caféer, gatukök, pizzerior, bagerier och matbutiker samt se till att livsmedelslagstiftningen följs. Målet med kontrollerna är att konsumenterna ska få säker mat och inte bli lurade.
Företagare kan vända sig till Miljöenheten i frågor om exempelvis tillstånd att hantera livsmedel, lagstiftning eller annat som berör livsmedelsföretag. Kom ihåg att det är livsmedelsföretagarens ansvar och skyldighet att ansöka och få beslut om tillstånd för att hantera livsmedel innan en ny livsmedelsverksamhet får starta.
Sidansvarig: Johan Persson
Senast uppdaterad: