Välkommen till vår Boskola!

Har du flyttat in i en lägenhet? Då finns det några regler som du behöver följa.

Du måste betala hyran i tid. Det är viktiga att du som har kontraktet bor i lägenheten. Kolla med din hyresvärd hur många som får bo i lägenheten. Du måste ta hand om lägenheten och följa de regler som finns i huset. Lägenheten är till för att bo i. Du får till exempel inte ha en affär i din lägenhet. Om du inte följer reglerna kan hyresvärden säga upp hyresavtalet och du behöver flytta.

Din hyresvärd behöver också följa några regler. Hyresvärden måste ta hand om fastigheten och se till att din lägenhet är i bra skick.

Kontakta alltid hyresvärden direkt när något går sönder eller om du tror att det finns skadedjur i din lägenhet. Om något behöver lagas akut under kvällstid eller under helgen, så finns det ofta ett journummer som du kan ringa. Fråga hyresvärden vad som gäller i din lägenhet.

Om det brinner eller någon allvarlig olycka sker ringer du 112. Vid brand eller vattenläcka får hyresvärden gå in i din lägenhet med nyckel.

För att försäkra ditt hem och dina saker mot inbrott och olyckor är det bra att ha en hemförsäkring. Det brukar kosta runt 100 kr i månaden. Hör av dig till ett försäkringsbolag som kan berätta vad som ingår i försäkringen och vad det kostar.

I lägenheten måste ventiler stå öppna och får inte ändras eller stängas av. Det kan leda till fukt och mögel i huset.

Alla lägenheter måste vara utrustade med en brandvarnare. Testa den regelbundet så att du vet att den fungerar.

Om du vill installera något nytt i din lägenhet måste du först fråga hyresvärden.

Ett projekt av Svedala kommun. Finansierad av Länsstyrelsen Skåne.

Boskola genom film är ett hjälpmedel för alla som har funderingar kring eget boende. Länken här ovan visar filmen "Att bo i lägenhet" på svenska. Fler filmer finns här nedan - på arabiska, dari, engelska, somaliska och svenska.

Filmerna är en form av boendeintroduktion till den svenska bostadsmarknaden och vad som är bra att känna till. De handlar bland annat om hur man hittar bostad, vad man kan tänka på när man flyttar in, hur man söker egen bostad och vad som är viktigt att tänka på vid kontraktsskrivning.

Filmerna finns på olika språk för att underlätta, om man är ny i landet. Klicka på respektive namn nedan för att välja språk. Det kan ta en liten stund innan filmerna startar.

The films are a form of housing introduction to the Swedish housing market and what is good to know about. They deal with, among other things, how to find housing, what you can think of when moving in, how to search for your own home and what is important to consider when contracting. The films are available in different languages ​​to facilitate, if you are new in the country. Click on the respective name below to select the language. It may take a while before the movies start.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Senast uppdaterad: