Specialkost

Specialkost finns för de barn och elever som av någon anledning inte kan äta den ordinarie maten erbjuder. Specialkost tillhandahålls efter samråd med föräldrar och/eller barnhälsovården/skolhälsovården.

Sjukdomsrelaterad specialkost

Specialkost kan beställas på grund av sjukdom. Kontakt med dietist eller läkare är nödvändig för att säkerställa att rätt kost serveras och ett intyg på specialkost krävs. Eftersom behovet av specialkost kan förändras när barnet växer krävs en årlig uppföljning av skolsköterskan/barnhälsovården.

Religiös eller etisk specialkost

Vid samråd med föräldrar lämnas information om kökets möjlighet att tillgodose barnets behov och önskemål av den aktuella kosten. I de fall då näringsinnehållet i maten påverkas t.ex. vid vegankost ska föräldrarna uppmärksammas på detta.

Begränsningar i utbudet av specialkost

Utbudet av specialkost i Lomma kommun grundar sig dels på skollagens krav på näringsriktiga måltider, dels på de resurser som finns inom måltidsverksamheten. I nuläget finns inte möjlighet att erbjuda halalkost, kosher-mat eller koster som utgår från till exempel ekologiskt odlad mat eller andra dieter eller koster.

Blankett för ansökan av specialkost

Nedan finner du länk till självservice där du hittar rätt blankett.

Kontaktuppgifter

Sidansvarig: Elin Rigo

Senast uppdaterad: