Utbildning och barnomsorg

Illustration. Tre personer framför byggnad

Här hittar du som nyanländ i Sverige information om Lomma kommuns möjligheter till utbildning och barnomsorg. I kommunen finns förskola och grundskola. I närheten hittar du gymnasieskola samt högskola och universitet.

I Sverige betalar den som arbetar en skatt på cirka 30 procent av lönen. Det är den skatten som bland annat gör att all utbildning – från grundskola till universitet – är gratis.

I Lomma kommun finns förskola och grundskola med fritidsverksamhet i Lomma, Bjärred och Borgeby.

Förskola finns för barn i åldrarna 1–6 år, den är frivillig men ett bra sätt för ditt barn att tidigt lära sig det svenska språket. Du betalar en avgift för att ditt barn går i förskola och den bestäms individuellt, baserat på din inkomst som förälder eller vårdnadshavare.

På förskolan ingår lunch och mellanmål för barnet. Har du ett barn som använder blöjor är det du som ansvarar för att ditt barn har blöjor på förskolan. Om du är föräldraledig med ett av dina barn kan syskonen gå på förskola 25 timmar i veckan, måndag till fredag kl. 9.00–14.00. Det kostar ingenting.

Hur många timmar per vecka som ditt barn får vara i förskolan bestäms utifrån din arbets- eller studiesituation, och tillsammans med personalen på förskolan.

Det finns även så kallad Öppen förskola, som är till för dig som är hemma med små barn. Du som förälder är med hela tiden och ansvarar för ditt barn, men det kan vara ett bra sätt att träffa andra föräldrar och barn och låta barnen leka tillsammans. Det kostar inget och du behöver inte anmäla barnet i förväg.

Öppen förskola i Bjärred

Adress: Vikingavägen, vid Bjärehovshallen, i Bjärred.

Öppettider

  • Tisdagar kl. 09.00–13.00
  • Fredagar kl. 09.00–12.30

Öppen förskola i Lomma

Adress: Ringvägen 11c, i Lomma.

Öppettider

  • Onsdagar kl.13.00–16.00
  • Fredagar kl. 08.30–13.00

Alla barn i åldrarna 6–15 år går i gratis grundskola. Det är obligatoriskt för alla barn att gå i grundskolan, det kallas skolplikt. Skolplikt gäller för åldrarna 7–15 år. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen går dit. I Lomma kommun finns flera olika skolor. Lunch är gratis för alla barn i grundskolan.

Barn som går i grundskola har, upp till årskurs 6, möjlighet att gå på fritidsverksamhet på morgonen innan skolan öppnar och på eftermiddagen när skolan har slutat för dagen. Kontrollera tiderna med varje skola. Kostnaden för fritidsverksamhet är max 908 kronor per månad för den som har en inkomst. Prata med din etableringshandledare för att få hjälp att tar reda på vad som gäller för dig.

Gymnasiet är en treårig utbildning som de flesta ungdomar går efter grundskolan. Man börjar oftast när man är 15 eller 16 år. Gymnasiet är också gratis, men frivilligt. De flesta ungdomar i Sverige går gymnasiet för att rusta sig för framtiden och öka chanserna att få arbete. För den som valt att gå gymnasiet finns en närvaroplikt. Det innebär att eleven ska vara på sina lektioner.

Lomma kommun har ingen egen gymnasieskola, men ungdomar kan söka vilken gymnasieutbildning de vill hos våra samarbetskommuner i Skåne och västra Blekinge. Många söker till gymnasieskolor i Malmö eller Lund, två städer som ligger nära.

Möten. Förskola och skola bjuder regelbundet in dig som förälder till föräldramöten. Där träffar du lärare och andra föräldrar och det är ett bra sätt att ta del av information. De bjuder också in till utvecklingssamtal rörande ditt barn, så att du får veta hur ditt barn har det i skolan eller förskolan samt hur personalen upplever att barnet utvecklas. Ni kommer tillsammans överens om tid för ett sådant möte.

Kläder. Tänk på att du ansvarar för att ditt barn har kläder och skor efter väder under vistel­sen i förskola och skola.

I närheten finns möjlighet att vidareutbilda sig på Lunds universitet, Malmö högskola eller Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp (i Lomma kommun). Högskola och universitet kostar inte heller något, förutom kurslitteraturen som du betalar själv.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Senast uppdaterad: