Nyanländ i Lomma kommun

Vy över strandpromenad med segelbåtar i vattnet och havet i fjärran

Välkommen till Lomma kommun! Vi hjälper dig som nyanländ i kommunen och Sverige på flera olika sätt. Du kan till exempel få hjälp med bostad och stöd av en etableringshandledare, hjälp att lära dig svenska, gå en kurs där du lär dig mer om det svenska samhället samt få hjälp att organisera barnens skolgång.

This information in other languages:

إلى الشخص الوافد حديثا إلى بلدية لومّا

ሕደሽቲ መጻእተኛታት ኣብ ሉማ ኮሙን

Om kommunen

Lomma kommun ligger i västra Skåne och är bland annat känd för att ligga vackert vid havet, ha bra skolor och ett rikt friluftsliv. Kommunens största orter är Lomma, Bjärred och Flädie.

Företag och näringsliv

Det bor drygt 24 500 invånare i Lomma kommun. I närheten ligger flera andra kommuner - den största är Malmö stad men kommunen gränsar också till Burlöv, Staffanstorp, Lund och Kävlinge.

Lomma kommun är största arbetsgivaren i kommunen, med cirka 1 400 anställda. Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, samt företagen KåKå och Nolato Medevo, är också stora arbetsgivare. Här finns även många mindre företag. De flesta invånarna arbetar utanför kommunen, exempelvis i Malmö och Lund. Närmsta arbetsförmedling ligger i Lund.

Det finns också ett brett av utbud sport- och fritidsaktiviteter i kommunen och både Lomma samt Bjärred har bibliotek.

Från de olika delarna i Lomma kommun är det ungefär 15–20 minuters bilresa till såväl Malmö som Lund. Det finns även bussar som ofta går till dessa städer.

Buss, tåg och flyg

Kommunen hjälper dig med bostad och praktiska detaljer under din första tid här. Innan du har fått ett arbete kan du också ansöka om ekonomiskt stöd. Läs om det och annat som är bra att känna till som hyresgäst, exempelvis vilken hjälp du kan få, men också vad som förväntas av dig.

I Lomma kommun finns förskolor för barn från 1 års ålder samt grundskolor och fritidsverksamhet. I Sverige gäller skolplikt, vilket betyder att alla barn i åldrarna 7–16 år måste gå i grundskola. Grundskola kostar ingenting. Gymnasieskolor och universitet/högskolor finns i andra kommuner som ligger nära.

Utbildning och barnomsorg

Landstinget Region Skåne, eller privata företag, ansvarar för den sjukvård du får av läkare och tandläkare.I Lomma och Bjärred finns olika vårdcentraler och tandläkarmottagningar där du kan boka tid. Sjukhus finns i Malmö och Lund. Ring alltid larmcentralen på 112 om någon blir akut sjuk, om det brinner, om det har skett en olycka eller om liv och hälsa är i fara.

Vård och omsorg

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente

Senast uppdaterad: