Kulturstipendium

Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut ett eller flera stipendier på kulturområdet. Stipendiet är på max 20 000 kr och kan tilldelas personer eller grupper med särskild anknytning till Lomma kommun.

Deadline för nästa ansökan (2021) är den 4 juli.

Bestämmelser för kulturstipendium

  • Kulturstipendium (maximalt 20 000 kr) kan utdelas till person eller grupp med särskild anknytning till Lomma kommun som stöd för fortsatt kulturellt skapande och för att möjliggöra utbildning och fortbildning inom det kulturella området.
  • En väl motiverad ansökan ska även innehålla plan för hur stipendiet ska användas. Sökande ska ha fyllt 18 år.
  • Ansökan ska vara gjord via ansökningsformulär på Lomma kommuns hemsida. Det ska bifogas ett arbetsprov till ansökan. Arbetsprovet får högst bestå av en A4 i pdf-format (bokutdrag, foto, text eller annat) alternativt video- eller ljudupptagning på max två minuter.
  • Kulturstipendium kan delas upp i flera stipendier. Nämnden kan reservera anslaget belopp under högst två år.
  • Kulturstipendium kan tilldelas person eller grupp vid endast ett tillfälle.
  • Kulturstipendiat/er utses av kultur- och fritidsnämnden under september månad, efter utlåtande från förvaltningen för utbildning, kultur, kost och fritid.
  • För att kunna ta emot kommunens kulturstipendium ska stipendiaten som motprestation delta på kommunens årliga kulturfest i oktober med uppträde, utställning eller liknande.

Kulturstipendiater 2019

Kultur och fritidsnämnden har i år beslutat att tilldela Lomma Kommuns kulturstipendium till Maja Lindberg och Yonas Yigzaw.

Maja Lindberg

Illustratör och barnboksförfattare

Maja Lindberg arbetar som illustratör i Lomma. Hon började illustrera 2010 och har sedan dess sålt sina bilder som konsttryck runt om i världen via Internet. 2014 illustrerade hon bilder till Björn Ulvaeus barnbok ”Det lilla vita pianot” och 2016 gav hon ut sin första egna barnbok ”Lilla bokstavsboken”. Sedan dess har hon gjort ytterligare fyra böcker för barn och föräldrar. Stipendiet kommer väl till nytta i hennes arbete med nya barnboken (arbetsnamn "När jag blir stor"). Det ska bli en bok om drömmar, äventyr och fantasi.

Yonas Yigzaw

Artist och låtskrivare

Yonas Yigzaw är artist och låtskrivare inom genrerna hip-hop och RnB. Han har artistnamnet YiGZAW och spelar in sin musik i samarbete med producenten Gabriel ”Drew” Ottosson. I december 2018 nominerades han till ”Årets genombrott” av musiktidningen GAFFA. Sommaren 2019 släppte han sin första EP ”Premiere”. Stipendiet planerar han bland annat att använda till studiotimmar och musikutrustning.

Lista över tidigare mottagare av Kulturstipendiet.PDF

Maja Lindberg & Yonas Yigzaw
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Larsson
Senast uppdaterad: 2020-09-23