Värmepump
Om du ska inrätta en värmepump som utvinner värme ur mark, grundvatten eller ytvatten måste du kontakta miljöenheten innan installation sker.
Att tänka på inför installation av värmepump
Innan du påbörjar en installation av värmepump är det viktigt att kontrollera vad som finns under marken. Beroende på var du bor kan det till exempel finnas ledingar och kablar nedgrävda.
Värmepumpen får inte förorena yt- eller grundvatten. Om den utvinner värme från mark, grund- eller ytvatten, måste du anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden. Luft/luft- och luft/vatten-värmepumpar kräver ingen anmälan.
Placeringen av värmepumpen kan orsaka buller. Det är ditt ansvar att se till att den inte skadar människors hälsa eller miljön. Meddela gärna grannar innan installationen.
Anmälan
En anmälan ska beskriva att platsen för värmepumpen är lämplig och att miljövänliga produkter används. Bifoga en situationsplan som visar fastigheten, byggnader, tomtgränser, ledningar, kollektorns placering och djup, dricksvattenbrunnar och andra känsliga objekt.
En kollektorslang är en slinga av slangar som leder värme och energi mellan huset och energikällan.
Om installationen påverkar andra, till exempel om den sker på annans mark eller nära tomtgräns, bifoga deras eventuella synpunkter.
Efter att anmälan lämnats in bedömer miljö- och byggnadsnämnden om anläggningen är lämplig och kan ge råd eller förelägga skyddsåtgärder. En avgift tas ut för handläggningen.
Om du inte anmäler installationen kan du få en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor för installation utan tillstånd eller 1 000 kronor för installation utan anmälan.
Energi- och klimatrådgivare
Kommunens energi- och klimatrådgivare hjälper dig gärna med frågor om värmepumpar och installationer. Läs mer här: Energi- och klimatrådgivning - Lomma kommun
Sidansvarig: Johan Persson
Senast uppdaterad: