Tillsammans med Region Skåne
och Trafikverket
förbättrar vi cykelvägar
i kommunen.

Vi kallar det för Supercykelvägar.
Supercykelvägar kommer kännas igen
med hjälp av gula skyltar.

 Nu förbereder vi för nya supercykelvägar!

Ung kvinna i cykelhjälm låser upp sin cykel

Hälften av alla skåningar kan cykla till jobbet på mindre än en halvtimme – men idag är det mindre än 10 % som gör det. I samarbete med Region Skåne och Trafikverket förbereder vi därför supercykelvägar på flera håll i kommunen. På så sätt förbättrar vi förutsättningarna för hållbart resande, både inom kommunen och till närliggande orter.

Vad är en supercykelväg?

En supercykelväg är helt enkelt en riktigt bra cykelväg som gör det lättare för dig att ta dig dit du vill på ett säkert och smidigt sätt, i ditt eget tempo. På en supercykelväg kan du förvänta dig en resa med färre avbrott och inbromsningar, på välskötta och belysta vägar.

Du som cyklist kommer lätt kunna hitta och känna igen supercykelvägarna med hjälp av gula trafikskyltar.

Hur blir en cykelväg super?

En cykelväg kan klassas som supercykelväg om den når upp till en viss standard. Detta baseras på tillgänglighet, framkomlighet, komfort, trafiksäkerhet och trygghet.

I detta skede pågår ett arbete med att se över kommunens cykelvägar för att identifiera vilka åtgärder som behövs för att nå standarden för en supercykelväg. Nästa steg blir sedan att utföra förbättringar, exempelvis att lägga ny asfalt, förbättra belysning eller bygga om vissa korsningar för att ge cyklister företräde.

När vi har gjort förbättringarna blir cykelvägen en supercykelväg och får därmed nya gula skyltar.

Cykelpendla och upplev fördelarna

Om du har mindre än en halvtimme till jobbet, sparar du faktiskt ofta tid genom att välja cykeln framför bilen eller bussen. Både miljön och plånboken tackar dig – motion och välmående får du på köpet.

Läs mer om supercykelvägar på Region Skånes hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kampanjbild för Supercykelvägar, Region Skåne
  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander

Senast uppdaterad: