- Startsida
- Utbildning och barnomsorg
- Förskola
- Mat i förskola
- Val av livsmedel
Val av livsmedel
Varje dag behöver barn upp till en halvliter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter.
D-vitamin
Mjölk och mjölkprodukter innehåller många vitaminer och mineraler bland annat kalcium och D-vitamin som är viktigt för skelett och tänder. I Sverige har vi svårt att få i oss tillräckligt med D-vitamin. Eftersom lättmjölk är berikad med D-vitamin är det en viktig källa för D-vitamin och rekommenderas därför som måltidsdryck.
Ost bidrar också med kalcium, en normal skiva ost med en fetthalt på 17 procent ger en tredjedel av ett barns dagsbehov av kalcium. Ju magrare hårdost desto högre kalciumhalt. Både i skolan och förskolan bör man välja ostar med lägre fetthalt och nyckelhålsmärkning
Matfett
Intaget av mättat fett är för de flesta alldeles för stort samtidigt som intaget av fleromättat fett och D-vitamin är för litet. Därför bör man i matlagningen använda D-vitaminberikat matfett eller olja, gärna rapsolja som har en bra fettsyresammansättning
På bröd rekommenderas till förskolebarn ett matfett med minst 70 gram fett per 100 gram varav högst en tredjedel är mättat. Till skolbarn rekommenderas nyckelhålsmärkt bordsmargarin med en bra fettsyresammansättning.
Ekologiskt
Vi följer de nationella målen gällande ekologiska livsmedel och det innebär 60 procent av livsmedelsinköpen är ekologiska år 2030. Andelen ekologiskt 2022 är ca 27 procent.
Vilka livsmedel är ekologiska?
- All mjölk och filprodukter som köps in till kommunens förskolor och skolor är ekologisk.
- Den mesta fisken som vi serverar är MSC-märkta (betyder Marine Stewardship Council, havets motsvarighet till ekologiskt).
- Morötter, vitkål och bananer är alltid ekologiska.
- Kakao är ekologisk, en del knäckebröd är ekologiska.
Säsongsanpassning
Parallellt med målet gällande ekologiska livsmedel har kostenheten försökt styra om matsedel och produktion till ett mer klimatsmart och säsongsanpassat tänkande. En stor insats är att minska på matsvinnet och därför mäts detta regelbundet i både kök och servering.
Säsongsanpassning innebär att vissa grönsaker och frukter endast finns på salladsbuffén under de tider på året då grönsakerna skördas i vår närhet och då är mer näringsrika och prisvärda. Nordiska basgrönsaker som morötter, kålrot, vitkål med mera finns på buffén året om.
Sidansvarig: Elin Rigo
Senast uppdaterad: