Att träna är viktigt
för att må bra hela livet.

Du behöver röra dig lite varje dag.

På denna sida kan du se filmer
där du kan följa med rörelserna
i din egen takt.

Fysisk aktivitet / Exorlive

Skärmbilder på appen Exorlive

Att träna styrka, kondition, rörlighet och balans, äta näringsrik mat och att hålla sig fysiskt aktiv är bästa hälsoförsäkringen för alla.

Att träna och vara mer fysiskt aktiv i vardagen gör att du kan må bättre både fysiskt och psykiskt. Det minskar också risken för att du ska falla eller drabbas av skador i samband med fall.

Gå en promenad, ta trapporna istället för hissen, städa eller hänga tvätt är exempel på fysiska aktiviteter som gör att du kan vara aktiv i vardagen. Tänk på att träna efter din egen förmåga, och att du lyssnar på din kropp.

Rör på dig med hjälp av vår app och träningsfilmer

Det är viktigt att du rör på dig varje dag, sitter mindre och skapar goda vanor där fysisk aktivitet ingår. Stillasittande begränsar dig från att vara fysiskt aktiv och ökar risken för sämre hälsa. Du bör också träna några gånger i veckan.

Det är aldrig försent att börja träna och du kan öka din kondition, muskelstyrka och balans oavsett om du är ung eller äldre. Träningen behöver inte vara så komplicerad, bara att den är anpassad utifrån dig och dina förmågor. Tänk på att träningen måste vara lite utmanade för dig, men vad som är utmanande är väldigt individuellt.

Nu kan du ta del av Lommas träningsapp Exorlive Go!

Nu kan du ta del av hälsofrämjande och förebyggande träning via en digital app, som en del i satsningen i nära vård och omsorg. I appen Exorlive Go finns träningsprogram med olika svårighetsgrader, det ska finns något som passar alla.

Genom att ladda ner appen får du kostnadsfritt tillgång till flera olika träningsprogram utifrån din nuvarande situation.

Gå till Exorlive och skapa konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lathund Exorlive Lomma kommun.pdf Pdf, 732.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Förhindra fallolyckor, träningstips

Att hålla sig fysiskt aktiv är bästa försäkringen mot att drabbas av en allvarlig fallskada när du blir äldre. Studier visar att fysisk träning minskar risken för dig att falla. Och om du ändå faller är risken att du bryter något, mycket mindre om du är tränad.

Här nedan presenterar vi olika träningsfilmer med bra övningar för styrka och balans.

I vår app kan du hitta och få ett eget träningsprogram.

Så tränar du med filmerna

Försök att komma igång och gör styrke- och balansövningar minst tre gånger i veckan, men gärna varje dag. Man kan träna med alla filmerna i rad eller bara en, beroende på vad man orkar och vill.

Här följer ytterligare några råd:

  • Övningarna ska vara lite utmanande men vad som är utmanande är väldigt individuellt. Börja gärna med att genomföra alla övningar med stöd, exempelvis en stadig stol eller köksbänken.

  • När du känner dig säker på att du kan genomföra en övning med stöd bör du sträva efter att gradvis minska hur mycket stöd du tar med händerna. Det kan du göra genom att du släpper ett finger i taget för att se om du fortfarande kan hålla balansen. Börja släppa lillfingret, sedan ringfingret osv. Se till att du behärskar balansen i varje steg innan du går vidare till nästa.

  • Om de stående övningarna känns för svåra kan du börja med bara de sittande övningarna och sedan eventuellt prova sig fram med de stående övningarna när du känner sig säkrare.

Filmer

Klicka på rubrikerna nedan för att fälla ut kategorin och se filmerna.

  • För att se filmerna i fullskärm trycker du på pilarna nere i högra hörnet på filmerna.
  • För att komma ur helskärmsläge trycker du på Esc knappen på tangentbordet uppe till vänster.

Längre träningsfilmer

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Erik Christensson

Senast uppdaterad: