Om du är född 2004-2006
och bor i Lomma kommun
kan du få en ungdomsbiljett
för resor inom Skåne.

Resor till och från gymnasieskola

Från och med hösten 2022 ersätts skolbiljetten av en ungdomsbiljett. Den tidigare skolbiljetten gällde enbart måndag till fredag under läsåret, medan den nya ungdomsbiljetten gäller för fritt resande i hela Skåne, dygnet runt, alla veckodagar och under hela kalenderåret. Möjligheten att ansöka om kontantbidrag som alternativ finns ej längre.

Skånetrafiken skickar hem kortet till alla ungdomar födda 2004-2006 för läsåret 2022/23. Du som är nyinflyttad vänder dig till Kontaktcenter för att få din ungdomsbiljett. 

Ungdomsbiljett

Ungdomar som är födda 2004–2006, är folkbokförda i Lomma kommun samt ungdomar som studerar på gymnasienivå och är födda 2003 får ungdomsbiljetten. De som är studiehjälpsberättigade enligt studiestödslagen kommer att få en ungdomsbiljett för sina dagliga resor till och från skolan, till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år.

Ungdomsbiljetten gäller för fritt resande i Skåne, dygnet runt, alla veckodagar och under hela kalenderåret. Biljetten börjar gälla den 1 augusti 2022. 

Skånetrafiken - Skånetrafikens ungdomsbiljett (skanetrafiken.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spara din biljett

Ungdomsbiljetten är kostnadsfri och skickas hem till förstaårselever innan skolstart. Om du inte har fått kortet hemskickat en vecka innan skolstart hör du av dig till Kontaktcenter i Lomma kommun. Gymnasieelever som kommer att gå år 2 och 3 i gymnasieskolan kommer inte få ett nytt kort hemskickat, utan ska använda kortet som de har fått för läsåret tidigare. Samma ungdomsbiljett gäller under hela gymnasietiden, så var rädd om ditt kort.

OBS! Undvik att ha ungdomsbiljetten tillsammans med betalkort, annars kan det hända att det dras pengar från betalkortet istället för att reskortet registreras. Ta gärna upp din ungdomsbiljett från plånboken eller annat fodral när du blippar ditt kort.

Förlorad ungdomsbiljett

Om du behöver en ny ungdomsbiljett på grund av att det blivit stulet, förstört eller försvunnit har du möjlighet att kvittera ut ett nytt kort mot en avgift på 300 kronor hos Kontaktcenter i Lomma kommun. Avgiften betalas via betalkort.

Höstterminen det år eleven fyller 20 år

Från och med höstterminen det år eleven fyller 20 år är eleven inte längre studiehjälpsberättigad och kan inte få ungdomsbiljett för resor. Det finns dock möjlighet att söka studiemedel via CSN. Kontakta din skola för mer information.

Elevresor i gymnasiesärskolan

Alla ungdomar som är födda 2004-2006, folkbokförda i Lomma kommun och vistas i Skåne kommer att få en ungdomsbiljett. Detta gäller även ungdomar som går i gymnasiesärskolan och som är beviljade taxi. (Taxi finns fortfarande kvar som alternativ att söka.)

Om en gymnasiesärskoleeleven är född 2003 och har fått en skolbiljett sedan tidigare kommer eleven att få en ungdomsbiljett.

Frågor gällande ansökan om taxi , kontakta christine.uneram@lomma.se

Färdtjänst

Med färdtjänst avses särskilt anordnade transporter för personer med funktionsnedsättning.

Enligt 7§ lagen (1997:736) om färdtjänst ska tillstånd till färdtjänst kunna sökas av de som på grund av funktionsnedsättning, som inte är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.

Vid ansökan om Färdtjänst, rekommenderar vi er att skicka in ansökan i god tid till Skånetrafiken: Ansökan om Färdtjänst, Skånetrafiken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter

Sidansvarig: Ann-Louise Raquette Berlin
Senast uppdaterad: