Tommy Gunnarsson − sjuksköterska

Tommy Gunnarsson, sjuksköterska.

Som sjuksköterska är det bra att vara social, flexibel och kreativ, menar Tommy Gunnarsson.

Tommy Gunnarsson började sin bana inom vården som undersköterska. Nu är han sjuksköterska på enheten rehabilitering, hälsa, vård och omsorg i Bjärred.

Varför har du valt att jobba som sjuksköterska?

Det har alltid intresserat mig att arbeta i ett serviceyrke. Jag gillar att träffa folk och att hjälpa andra. Ville även öka min kompetens och bli mer delaktig i vården. Som i ett led i detta, har jag gått det så kallade klassiska trappsteget, från undersköterska till sjuksköterska.

Vad går ditt arbete ut på?

Som sjuksköterska i hemvården stöttar man upp så att vårdtagarna kan vårdas och bo hemma så länge som möjligt efter önskemål. Jag gör bland annat läkemedelsinsatser, omläggningar, injektioner och kateterbyten. Det är även mycket samordning mellan anhöriga och andra sjukvårdsinstanser.

Hur skiljer sig jobbet som sjuksköterska i kommunen jämfört med att jobba som sjuksköterska i primärvården?

Som sjuksköterska i hemvården är det mer ansvar och man behöver vara kreativ och lösa situationer utefter det man har att tillgå. Här är det inte lika akut på samma sätt som när man är på en avdelning i primärvården.

Vilka har du hand om?

Det är både kvinnor och män från 60 år och uppåt. En del bor ensamma och andra bor i par.

Hur har din yrkesresa sett ut?

Som undersköterska började jag jobba på äldreboende och blev drillad av mina äldre kollegor som lade grunden till mitt fortsatta sjukvårdsintresse. Efter en tid insåg jag att jag ville utvecklas mer och utbildade mig därför till sjuksköterska. Som sjuksköterska har jag arbetat på infektionskliniken i Lund och sedan inom avancerad sjukvård i hemmet i Malmö, där jag tog hand om cancersjuka som ville bli behandlade i hemmet och avsluta sina liv i hemmet. Vårdtagarna var mellan 1 och 100 år. Det var utvecklande men väldigt tufft. Efter att ha jobbat där ett antal år behövde jag ett break och då hamnade jag här.

Vilka egenskaper är bra att ha som sjuksköterska?

Det är bra att vara social, flexibel och kreativ. I hemsjukvården är det viktigt att försöka förebygga och tänka steget före.

När känner du glädje och engagemang i ditt jobb?

Det gör jag alltid. Det är viktigt annars hade jag inte kunnat jobba. Det är viktigt med bra kollegor och att skapa en bra relation med vårdtagarna och att få det att fungera i deras vardag och se att de mår bättre när man går därifrån. Man måste även kunna bjuda på sig själv, då jobbet många gånger är psykiskt tungt.

Vad gör Lomma kommun till en bra arbetsplats?

Har inte riktigt hunnit med att utvärdera kommunen hittills. Dock tror jag att jobba i en mindre kommun är en fördel. Kanske är det lättare att kunna påverka och dela idéer än i en stor region som inte riktigt lyssnar in den “lilla” åsikten från medarbetarna.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Sofia Cederström

Senast uppdaterad: