Utbud

Välkommen till Kulturskolan! I kurskatalogen på studyalong.se/lomma är kurserna tillgängliga utifrån födelseår.

Från 6 år

Kulturskatten är en ettårig kurs där du får prova på kulturskolans samtliga ämnen.

Från 7 år

På blockflöjten kan du utveckla din skicklighet precis som på andra instrument. Blockflöjtsfamiljen består av många olika storlekar till exempel sopran- alt- tenor- och basblockflöjt. Från 7 år

Cello eller violoncell som den egentligen heter är det näst djupaste instrumentet i stråkfamiljen. Cellon har det största tonomfånget av alla stråkinstrument. Från 7 år

Fagotten är ett träblåsinstrument med dubbelt rörblad. Den används ofta i orkestrar och ensembler. Fagottens ton påminner mycket om människorösten.

Från 7 år

Klarinetten är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. Omfånget är stort. Instrumentet används i både klassisk musik, jazz och folkmusik.

Från 7 år

Kontrabasen är det största och djupaste instrumentet i stråkfamiljen. Från 7 år.

 

I Kulturskolan kan du sjunga i kör från sju års ålder.

Vi har två körer för lågstadiet en i Lomma en i Bjärred, en för mellanstadiet i Bjärred och en för högstadium och gymnasium i Lomma.

Oboen är ett träblåsinstrument med dubbelt rörblad. Oboen är ett av de instrument som spelar mest solo i en orkester tack vare sin speciella klang. Från 7 år

 

Skapande verkstad jobbar vi med att utveckla din skapande förmåga och din kreativitet. Bara fantasin sätter gränser för vad som är möjligt.

Undervisningen sker i Verkstan på Vinstorp i Lomma.

På teatern arbetar vi med teaterövningar, improvisation och scenisk framställning. Vi delar in oss i grupper såväl efter elevens ålder som tidigare erfarenhet. Ett uppspel under läsåret ingår i kulturskolans teater och kan ta sig olika uttryck beroende på elevernas kunskaper och erfarenheter i ämnet. Grupperna är indelade efter ålder och det finns såväl nybörjar- som fortsättningsgrupper. Det finns en kurs som heter filmskådespeleri, och för de yngsta har vi Teaterlek.

Trumpeten är bleckblåsfamiljens sopran. Den kan spela spetsigt och snärtigt, men kan också få en mjuk, lyrisk klang. Trumpeten utgör en viktig del av ljudbilden i de flesta ensembletyper t.ex. storband, blåsorkester, symfoniorkester och popband. Från 7 år.

 

Trombonen är ett bleckblåsinstrument med drag istället för ventiler. Den har ett stort register med stor klang och tillhör orkesterns tenor- och bassektion. Från 7 år.

 

Tvärflöjt är ett träblåsinstrument som idag mestadels tillverkas i metall. Tvärflöjtsfamiljen består av fyra storlekar, piccola, alt, bas samt den vanligaste som kallas C-flöjt. Från 7 år

 

Valthornet är ett bleckblåsinstrument som har ett oerhört stort register och en mjuk klang. Valthornet används både tillsammans med stråkar, träblås och övriga bleckblås främst i klassiska sammanhang såsom i symfoniorkester, men har också sin givna plats i en blåsorkester. Från 7 år.

Viola som också kallas altfiol är en lite större variant av fiol. Violan saknar fiolens ljusaste sträng men har istället en mörkare. Från 7 år

Violinen/fiolen är stråkfamiljens minsta instrument. Fiolen passar i många olika slags musik, till exempel folkmusik, klassiskt jazz och pop. Från 7 år

 

Från 8 år

Den akustiska gitarren har sitt ursprung i Spanien. Elgitarren används idag i många olika sammanhang både som solo och kompinstrument. På Kulturskolan börjar alla spela akustisk gitarr. I samråd med sin lärare kan man senare gå över till elgitarr.

Från 8 år

Saxofonen är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. De vanligaste storlekarna heter sopran-, alt-, tenor- och barytonsax. Från 8 år

 

Från 9 år

Tuban är basinstrumentet bland bleckblåsen och sköter de låga tonerna i orkestern.

Klangen kan vara lika mjuk i svagare partier som den är kraftfull i de starkare.

Från 9 år

Elbasen ser ut som en elgitarr men har fyra strängar och samma stämning som en kontrabas. Elbasen finns både med och utan band på greppbrädan. Med band är vanligast.

Från 9 år

 

Undervisning ges i både ackord och notspel och i olika genrer. Alla nya elever börjar i gruppundervisning.

Från 9 år

I våra filmkurser utforskar vi några av de metoder och verktyg som används för att skapa film och rörlig bild. I praktiska övningar testar vi filmteknik, enklare animationer och olika bild- och ljudeffekter. Vi har också en kurs som heter filmskådespeleri. Undervisningen sker i Bjärred.

 

Undervisningen sker på trumset. Slagverket omfattar förutom trumset även instrument som congas, claves, triangel, tamburin m.fl.

Undervisningen sker i Bjärred.

Från 9 år

Från 10 år

I Kulturcrew lär du dig att arrangera kulturevenemang. En konsert, en utställning, en happening - vad drömmer du om att göra? Gillar du att sälja fika eller koppla sladdar? Du lär dig grunderna i att planera och genomföra och får arbeta med både egna och andras evenemang. Vi träffas på onsdagarna i Bjärred och Lomma.

tröja med texten Kulturcrew

Från 11 år

I ämnet Skapande musikal får eleverna själva skriva musik och texter, spela teater och sjunga. Upplägget för kursen Skapande musikal spänner över fyra terminer och kan vid behov förändras något längs vägen.

HT -23: Bestämma musikalens tema och skriva låtar, avslutas med scenisk konsert före jul.

VT -24: Manusskrivande och avslutande "reading" som innebär att vi visar upp pjäsen genom att läsa manus och sjunga sångerna.

HT -24: Utbyggnad av slutgiltigt manus, rollfördelning och skådespeleri. Orkester och kör börjar repetera. Skapande verkstad börjar göra scenografi.

VT -25: övning och större föreställning i slutet av mars.

Gillar du att skapa berättelser, sjunga, dansa och spela teater tillsammans med andra? Vill du stå på scen? Då är detta något för dig.

Undervisningen sker på måndagar i Lomma.

För dig som älskar att sjunga. Undervisningen i sång sker både i mindre grupp och enskilt.

Vi arbetar med röstteknik, uttryck samt utforskar olika genrer som pop, visa, musikal, jazz och klassiskt.

Från 11 år

Från 12 år

Här får du en inblick i hur dagens musikproducenter skapar hits. Du lär dig hantera mixerbord, dator och inspelningsprogram och får kunskap om mikrofoner och annan utrustning.

Från 12 år

Från 15 år

En kurs i musikteori ger dig grundläggande kunskaper i hur musiken är uppbyggd. Vi går igenom musikens byggstenar såsom notskrift, skalor, tonarter, ackord och intervall.

Från 15 år (åk 9)

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Karin Croné
Senast uppdaterad: