Utbud

Från 6 år

Kulturskatten är en ett år lång kurs där man får prova kulturskolans samtliga ämnen. Undervisning sker på fredagar i grupper i både Lomma och Bjärred.

Ålder: 6 och 7 år

På lektionerna utvecklar och utforskar vi kroppens rörelse och uttryck. Vi övar improvisation, musikalitet, teknik och koordination. Danskombinationerna, utifrån olika teman, görs av dansläraren men med utrymme för elevernas eget skapande. Vi gör minst en uppvisning per termin.

Grupperna är åldersindelade.
Obs! Undervisningen sker på måndagar i Lomma.

Från 6 år

Från 7 år

Barytonen fungerar som en jättetrumpet men klingar en oktav lägre än denna . Liknar trombonen i klang och är oftast byggd i tubaform. Från 7 år

Baryton, ljudexempel

Blockflöjten är inte bara ett lättspelat instrument som man gärna provar först, utan på blockflöjten kan du också utveckla din skicklighet precis som på något annat instrument. Blockflöjtsfamiljen består av många olika storlekar från sopranino till bas. Sopranblockflöjten är den vanligast förekommande.

Första året spelar man blockflöjt i storgrupp. Avgiften är då 450:-/termin. Från andra året spelar man i mindre grupp och avgiften är då 900:-/termin.

Från 7 år

Blockflöjt, ljudexempel

Cello eller violoncell som den egentligen heter är det näst djupaste instrumentet i stråkfamiljen. Cellon har det största tonomfånget av alla stråkinstrument. Från 7 år

Cello, ljudexempel

Kontrabasen är det största och djupaste instrumentet i stråkfamiljen.
Den har en stor och mäktig klang. Från 7 år.

Kontrabas, ljudexempel

I Kulturskolan kan du sjunga i kör från sju års ålder.

Vi har två körer för lågstadiet, en för mellanstadiet och en för högstadium och gymnasium.

Lågstadiekörerna leder Lovisa Stenberg, mellanstadiekören Sara Hegardt Ahlqvist, högstadie- och gymnasiekörerna av Anna Blindh Carlsson.

Skapande verkstad jobbar vi med att utveckla din skapande förmåga och din kreativitet. Bara fantasin sätter gränser för vad som är möjligt.

Obs! Undervisningen sker på måndag-onsdag i Verkstan på Vinstorp.

På teatern arbetar vi med teaterövningar, improvisation och scenisk framställning. Vi delar in oss i grupper såväl efter elevens ålder som tidigare erfarenhet. Ett uppspel under läsåret ingår i kulturskolans teater och kan ta sig olika uttryck beroende på elevernas kunskaper och erfarenheter i ämnet. Grupperna är indelade efter ålder och det finns såväl nybörjar- som fortsättningsgrupper.

Måndagar i Bjärred
Tisdagar i Lomma
Onsdagar i Lomma, tonårsgrupp

Trumpeten är bleckblåsfamiljens sopran. Den kan spela spetsigt och snärtigt, men kan också få en mjuk, lyrisk klang. Trumpeten utgör en viktig del av ljudbilden i de flesta ensembletyper t.ex. storband, blåsorkester, symfoniorkester och popband.F rån 7 år.

Trumpet, ljudexempel

Trombonen är ett bleckblåsinstrument med drag istället för ventiler. Den har ett stort register med stor klang och tillhör orkesterns tenor- och bassektion. Från 7 år.

Trombon, ljudexempel

Valthornet är ett bleckblåsinstrument som har ett oerhört stort register och en mjuk klang. Valthornet används både tillsammans med stråkar, träblås och övriga bleckblås främst i klassiska sammanhang såsom i symfoniorkester, men har också sin givna plats i en blåsorkester. Althorn är en mindre variant stämt i Eb. Från 7 år.

Valthorn, ljudexempel

Violinen/fiolen är stråkgruppens huvudinstrument. I violinfamiljen finns också en större variant som heter altfiol/viola.Från 7 år

Violin, ljudexempel

Från 8 år

Ingen blåskvintett, blåsorkester eller symfoniorkester är komplett utan åtminstone en fagott.

Fagottens ton påminner mycket om människorösten; i de lägre registren är tonen djup och dov. I mellanregistret är den varm och smälter väl in med annat träblås. På höjden är den mer nasal och genomträngande.

Träblåsinstrumentet som har dubbla rörblad får ofta ta sig an roliga solon och spännande roller i musikstycken, varför den av musiker brukar omnämnas som lite av en clown bland orkesterinstrumenten.

Från 8 år

Klarinetten är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. Omfånget är stort. Det lägre registret är mörkt och klangfullt, varpå den övergår i ett svagt och dämpat läge för att sedan gå över i en klar och silvrig ton i den högre oktaven där den låter som vackrast.

Att instrumentet är så populärt i både klassisk musik, jazz och folkmusik beror till stor del på detta fantastiska omfång.

Från 8 år

Klarinett, ljudexempel

Oboen är ett av de instrument som spelar mest solo i en symfoniorkester. Med sin nasala, beslöjade och lite pressade ton har den fascinerat komponister sen början på 1700-talet.Från 8 år

Oboe, lyssna

Saxofonen konstruerades för 150 år sedan och blev snabbt jazzmusikernas favorit. Saxofonen är ett av de träblåsinstrument som hörs mest i dagens musik. De vanligast förekommande är sopran, alt, tenor och barytonsax. Från 8 år

Saxofon, lyssna

Tvärflöjt är ett mycket populärt instrument som idag mestadels tillverkas i metall. Den gjordes förr i trä och räknas ännu till träblåsinstrumenten. Tvärflöjtsfamiljen består av fyra storlekar, piccola, alt, bas samt den vanligaste som kallas C-flöjt.Från 8 år

Tvärflöjt, lyssna

Från 9 år

Tuban är basinstrumentet bland bleckblåsen och sköter de låga tonerna i orkestern.
Bastubans klang kan vara lika mjuk i svagare partier som den är kraftfull i de starkare.

Från 9 år

Bastuba, lyssna

Den akustiska gitarren har sitt ursprung i Spanien där Andrés Segovia gjorde instrumentet berömt i solosammanhang i början av 1900-talet.Elgitarren är en utveckling av den akustiska gitarren på 30-talet där kompgitarristerna hade svårt att göra sig hörda. Den moderna elgitarren används idag i alla orkestersammanhang som komp- och improvisationsinstrument.

På Kulturskolan börjar alla spela akustisk gitarr. I samråd med sin lärare kan man senare gå över till elgitarr.

Från 9 år

Ljudexempel gitarr

Ljudexempel elgitarr

Undervisning ges i både ackord och notspel och i olika genrer. Alla nya elever börjar i våra pianostudios.

Från 9 år

Piano, lyssna

Slagverket är en av de viktigaste sektionerna i en orkester för dagens musikskapande.
Slagverket omfattar förutom trumset även slaginstrument som congas, claves, gurka, tamburin m.fl.

Från 9 år

Slagverk/trummor, lyssna

Från 11 år

Elbasen kom till i slutet av 50-talet. Den ser ut som en elgitarr men har fyra strängar och samma stämning som en kontrabas. Elbasen finns både med och utan band på greppbrädan. Med band är vanligast.

Från 11 år

Elbas, ljudexempel

Under läsåret kommer eleverna själva få arbeta fram en alldeles ny musikal med världspremiär i vår.

Undervisningen sker i en unik blandning av sång, musik, teater och dans där alla får prova lite av varje. Alla kommer vara delaktiga i allt från att skriva musik till att bygga en karaktär och vara del av en ensemble.

Gillar du att sjunga, dansa och spela teater? Vill du stå på scen? Då är detta något för dig.

Undervisningen sker på måndagar i Lomma.

Från 11 år

För dig som älskar att sjunga. Undervisningen i sång sker både i mindre grupp och enskilt.
Vi arbetar med röstteknik, uttryck samt utforskar olika genrer som pop, visa, musikal, jazz och klassiskt.

Från 11 år

Denna kurs är för dig som gillar att skapa tillsammans och riktar sig till dig som är 11 år eller äldre. Vi följer Kulturskolans musikalgrupp och skapar deras scen, som de ska uppträda på i maj 2020 på Bjärehovskolan i Bjärred.

Detta innebär att vi arbetar mer intensivt under vissa perioder och mindre under andra. Utifrån årets musikal bygger vi miniscener i papper mm som vi pitchar för musikalgruppen. Sista gången på hösten tar vi beslut om vad och hur vi ska bygga den riktiga scenen. Under våren drar vi igång arbetet med den riktiga scenen.

Det mesta bygger vi på Vinstorpskolan i Lomma. Några tillfällen bygger vi på plats på Bjärehovskolans scen i Bjärred.

Under hösten ses vi 4 tillfällen à 3 timmar på fredagar vecka 37, 39, 42, 46

Under vårterminen ses vi cirka 7 tillfällen, beroende på vad vi ska bygga.
Vecka 4 och 5 onsdagskvällar à 1,5 timme och vecka 9, 13, 16, lördagar à 3-4 timmar
Vecka 20 ställer vi upp allt på Bjärehov inför musikalens premiär i vecka 21.

Från 12 år

På den här kursen utforskar vi några av de metoder och verktyg som används för att skapa film och rörlig bild. I praktiska övningar testar vi filmteknik, som green screen, enklare animationer, livesändning och olika bild- och ljudeffekter. Vi filmar med iPads och använder bland annat redigeringsverktyget iMovie.

Kursen riktar sig till dig som går i åk 6 och uppåt

Från 13 år

Tillsammans fördjupar vi oss i filmens värld! Det filmiska berättandet står i fokus för kursen och både teoretiskt och praktiskt går vi igenom de olika delarna som skapar en bra filmupplevelse. Hur använder vi rörlig bild som uttrycksmedel för att berätta historier som intresserar och engagerar en publik? I praktiska övningar provar vi att göra korta filmer från idé till färdigt resultat, och funderar kring hur vi på bästa sätt kan förmedla det vi vill berätta. Den här kursen passar både dig som är nyfiken på att lära dig grunderna i filmberättande, och dig som vill utveckla ditt filmskapande vidare. Vi tittar på film, pratar om film och skapar film tillsammans!

Kursen riktar sig till dig som går på högstadiet eller gymnasiet.
Undervisningen sker i Lomma.

Här får du en inblick i hur dagens musikproducenter skapar hits. Du lär dig hantera mixerbord, dator och inspelningsprogram och får kunskap om mikrofoner och annan utrustning.

Obs! Undervisningen sker i Bjärred

Från 13 år

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Kit Armini
Senast uppdaterad: