Vi vill att fler ska cykla.
Därför arbetar vi för att
göra de gång- och cykelbaner
vi redan har bättre.

Vi bygger även nya gång- och
cykelbanor för att öka säkerheten
i trafiken.

Gång- och cykelvägar

Cyklister i Lomma.

Att cykla är ett roligt och miljövänligt sätt att ta sig fram på! Samtidigt ger det motion och många gånger kan det gå snabbare att cykla kortare sträckor jämfört med att ta bilen. I Lomma kommun har vi ett välutbyggt cykelnät vilket gör det enkelt att pendla med cykel, både inom kommunen och mellan närliggande kommuner.

Utveckling av gång-och cykelvägar

Lomma kommun arbetar ständigt med att utveckla infrastrukturen för gång- och cykeltrafik avseende säkerhet, framkomlighet, trygghet och tillgänglighet. Detta för att främja andelen resor med hållbara färdmedel. Målet är att öka framkomlighet för oskyddade trafikanter, med en fortsatt god framkomlighet för biltrafiken. Under byggprojekt kan du läsa mer om de olika projekten.

Samtidigt sker upprustning av befintliga gång- och cykelvägar.

Bjärred

  • Ny beläggning på gång- och cykelbana runt Alfredshällskolan.
  • Gång- och cykelbana längs Södra västkustvägen mellan Bjärred och Habo Ljung.
  • Ny beläggning på gång- och cykelväg mellan Mellanvångsvägen och Tennisvägen.

Lomma

  • Gång- och cykelvägen vid Sundsvägen mot Burlöv.
  • Ny beläggning mellan Järngatan och Bronsgatan.

Fem anledningar att pendla med cykel

Du sparar tid

Det går snabbare än man tror att cykla, 10 km tar cirka 30 minuter. Du slipper köer och att leta efter en parkeringsplats. Du slipper även lägga tid på gymmet.

Du håller dig frisk och får bättre hälsa

Vi sitter 60 procent av vår vakna tid. Speciellt du som har ett stillasittande arbete kan få stora hälsovinster genom att ta dig till jobbet på ett aktivt sätt. Att få upp pulsen är bra för hjärtat och frisk luft syresätter hjärnan och andra organ. Muskler stärks i ben och rygg och du bränner kalorier.

När du vill, utan att vänta!

Som hela-resan-cyklist tar du dig från dörr till dörr. Du behöver inte vänta in buss eller tåg eller byta transportmedel. Med bra hjälpmedel kan du också ta med barn eller transportera varor.

Rensa tankarna

Cykelturen blir din möjlighet till egen tid. Varva upp inför arbetsdagen och varva ner efteråt. Du kan rensa tankarna eller planera inför kvällen. På de enklare sträckorna är du i din egen värld. Dessutom får du känna in årstidernas skiftningar.

Pengar över till annat

Vare sig det handlar om inköp, drift, reparation eller service är en cykel billigare än andra tranportmedel. En begagnad cykel kostar några hundralappar och en ny några tusen. Vill du satsa på en racercykel eller elcykel får du lägga till några tusenlappar.

Prova att pendla med elcykel

För tillfället lånar vi inte ut några elcyklar. Förhoppningsvis kan vi erbjuda denna tjänsten till våren igen.

Du som bor i Lomma kommun kan låna en elcykel under en vecka av kommunen för att prova på ett bekvämare sätt att cykelpendla. Kanske känns steget att köpa en egen elcykel då mindre osäkert. Vi hoppas att du under denna vecka ska upptäcka alla fördelar med att pendla med cykel.

Mer om cykling

I länksamlingen på denna sida finns mer information om cykling och cyklar.

Tänk på att det i Lomma kommun är förbjudet att framföra moped på gång- och cykelvägar inom tätorterna, enligt beslut i tekniska nämnden. Skyltar med texten "ej moped" finns utmed dessa gång- och cykelvägar.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander

Senast uppdaterad: