Lomma kommun

E-tjänster

Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Gång- och cykelvägar

Att cykla är ett roligt och miljövänligt sätt att ta sig fram på! Samtidigt ger det motion och många gånger kan det gå snabbare att cykla kortare sträckor jämfört med att ta bilen.

Tänk på att det i Lomma kommun är förbjudet att framföra moped på gång- och cykelvägar inom tätorterna, enligt beslut i tekniska nämnden. Skyltar med texten "ej moped" finns utmed dessa gång- och cykelvägar.

Reflexer

De flesta mörkerolyckor där gående är inblandade, sker i tätbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du själv syns.

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20–30 meter från dig.

Reflexerna ska placeras långt ner på armar och ben för bäst synlighet. De är även en färskvara och reflexer som blivit gamla fungerar sämre. Därför bör de bytas ut efter ungefär tre år. Det är viktigt att även hundar och hästar som är ute i mörker har reflexer på sig.

Du kan utan kostnad hämta ut nya reflexer hos Kontaktcenter i kommunhuset, så långt lagret räcker.

Mer om cykling

I länksamlingen på denna sida finns nyttig information om cykling och cyklar.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander
Senast uppdaterad: 2020-01-15