- Startsida
- Jobb och företagande
- Tillstånd, regler och tillsyn
- Livsmedel
- Avfall i livsmedelsverksamheten
På en verksamhet
som jobbar
med livsmedel,
en restaurang eller affär,
uppstår det sopor.
Det är viktigt
för miljön
att ta hand
om soporna.
Du ska sortera
soporna.
Gästerna ska också
kunna sortera.
Det är också
viktigt att
sortera
farligt vafall
och fett
från verksamheten.
Avfall i livsmedelsverksamheten
När du hanterar mat blir det alltid lite sopor. För att minska miljöpåverkan är det viktigt att ta hand om soporna på rätt sätt. Försök att skapa så lite avfall som möjligt. Det avfall som ändå uppstår bör du sortera så mycket som möjligt!
Om du driver en livsmedelsverksamhet måste du sortera ut vissa typer av avfall. Dessa avfallstyper ska du sortera, hålla isär och återvinna:
- papper och kartong
- plast
- färgat och ofärgat glas
- metall
- returpapper och tidningar
När du har sorterat ut allt avfall som ska till återvinning eller tas om hand på annat sätt så finns det bara brännbart restavfall kvar.
Du blir av med dina förpackningar genom att:
- anlita en entreprenör som hämtar dina förpackningar, eller
- lämna dem i fastighetsägarens soprum om du har tillåtelse
Serveringsställen där det säljs mat eller dryck i förpackningar
Om du driver ett serveringsställe som säljer mat och dryck i förpackningar, ska du ge gästerna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Sittande gäster ska kunna sortera avfall av dessa material:
- papper och kartong
- plast
- färgat och ofärgat glas
- metall
- plastflaskor och metallburkar som är avsedda för ett retursystem
Används endast förpackningar av ett material behöver gästen endast kunna sortera ut denna fraktion när förpackningen blivit avfall.
Nytt från och med den 1 januari 2024 är att verksamheter som säljer fler än 150 enheter av engångsförpackningar ska kunna erbjuda matlådor och muggar som ingår i ett retursystem och kan användas igen.
Frityrolja och fettavskiljning
Fettutsläpp från restauranger och storkök täpper till avloppen och orsakar skador. För att förhindra detta ska fastighetsägare och verksamheter som hanterar livsmedel installera en fettavskiljare. Läs mer här: Fettavskiljning - Lomma kommun.
Farligt avfall
Din verksamhet ska även sortera ut farligt avfall, detta avfall ska sedan hållas separat och lämnas för omhändertagande. Exempel på farligt avfall som kan uppstå i en livsmedelsverksamhet är lysrör, lågenergilampor, småbatterier, elavfall och rester av rengöringsmedel.
För att själv få transportera det farliga avfallet från din verksamhet till en återvinningscentral behöver du göra en anmäla hos Länsstyrelsen. Det gör du här: Transport och hantering av avfall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan även anlita en transportör som har tillstånd för att transportera farligt avfall till återvinningscentralen.
Tänk på att du behöver föra anteckningar över det farliga avfall som kasseras, anteckningarna ska sedan rapporteras in till avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Läs mer här: Rapportera farligt avfall till avfallsregistret. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidansvarig: Johan Persson
Senast uppdaterad: