- Startsida
- Jobb och företagande
- Jobba hos oss
- Medarbetare berättar
- Arbetsterapeut
Charlotte Sagen − arbetsterapeut
Hur är det att jobba som arbetsterapeut? Charlotte Sagen arbetar på enheten för rehabilitering, hälsa vård och omsorg i Lomma. Här svarar hon på några frågor om yrket.
Varför har du valt att jobba som arbetsterapeut?
Från början visste jag inte att jag ville bli just arbetsterapeut, men jag visste att jag ville jobba med människor. Sedan hade jag en kompis som hade gått utbildningen som sa att det var en jätterolig utbildning och ett väldigt roligt jobb med många olika valmöjligheter vad gäller arbetsplats. Så då bestämde jag mig för det!
Vad går ditt arbete ut på?
Mitt jobb går ut på att möjliggöra aktivitet – att patienter får möjligheten att kunna göra det de tycker är viktigt och meningsfullt. Det kan antingen vara genom att anpassa vardagsmiljön, att prova ut och förskriva både fysiska och kognitiva hjälpmedel, att träna förmågor i olika aktiviteter eller hjälpa till att skriva intyg till en bostadsanpassning. Sedan handleder och utbildar vi omvårdnadspersonal i hjälpmedel, förflyttningsteknik med mera.
Vilka hjälper du?
Kommuninvånare som är över 20 år. Det kan vara någon som har fått en stroke eller demenssjukdom eller kanske brutit ett ben.
Vad är skillnaden mellan att arbeta som arbetsterapeut och sjukgymnast?
Skillnaden är att om en patient behöver handträning, skulle sjukgymnasten hjälpa till med rena styrkeövningar medan arbetsterapeuten fokuserar på träning i aktivitet. Vi försöker hitta en aktivitet där patienten kan involvera handen, till exempel bakning eller på- och avklädning med syftet att fungera i vardagen igen.
Vilka egenskaper är bra att ha som arbetsterapeut?
Som arbetsterapeut är det bra om du är lösningsorienterad och kreativ – alla patienter är unika och det finns inte en lösningsmall som passar alla. Det är bra om du är lyhörd och duktig på att upptäcka det som inte alltid sägs rakt ut. Det är även en fördel om du har förmågan att kunna anpassa dig socialt beroende på vilken patient du har framför dig, i syfte att kunna skapa en god och förtroendeingivande relation.
Hur har din yrkesresa sett ut?
Direkt efter examen fick jag ett vikariat på en medicinavdelning på Trelleborgs lasarett. Därefter sommarjobbade jag här i Lomma, för att sedan påbörja en fast tjänst, återigen på Trelleborgs lasarett, men denna gång på Neurologen. Sedan var jag föräldraledig och efter den ledigheten sökte jag en fast tjänst här i Lomma och har varit här sedan dess.
När känner du glädje och engagemang i ditt jobb?
När jag är i ett sammanhang där jag känner att jag gör något som är betydelsefullt för någon annan, exempelvis i en träningssituation där patienten blir överlycklig över framsteg som gjorts, eller när någon får ett hjälpmedel som betyder mycket och gynnar hans/hennes självständighet eller bidrar till att han/hon kan utföra den aktivitet som önskas.
Vad gör Lomma kommun till en bra arbetsplats?
Patienterna och mina arbetskamrater!
Sidansvarig: Sofia Cederström
Senast uppdaterad: