Upplev kulturhistoria med VR

Resenärer som anländer till Bjerreds station.

Resenärer som anländer till Bjärreds station en sommardag under 1920-talet

Upplev Lomma och Bjärreds kulturhistoria genom modern VR-teknik. Nu kan du genom filmer ta del av hur bland annat Bjärreds järnvägsstation såg ut under 1920-talet.

Lomma kommuns kulturhistoria kan nu upplevas genom 3-4 minuter långa filmer. Filmerna visas i 360 graders VR-teknik.

I filmerna får vi bland annat se resenärer från Lund som anländer till Bjärreds järnvägsstation någon gång under 1920-talet. Järnvägen från Lunds västra station till Bjärred invigdes år 1901 och var i drift till år 1939. Till Bjärred åkte resenärerna för havsbad, restauranger och dansbana. Under fina sommardagar kunde det komma uppemot 5000 besökare till Bjärred med tåget från Lund.

Lomma bibliotek har också med stöd av Region Skåne i samverkan med samma filmproducent tagit fram två filmer där vi får chansen att uppleva det gamla Lomma på ett verklighetstroget sätt. I den ena filmen besöker vi Lomma Saltsjöbad under 1920-talet och i den andra får vi chansen att se den gamla brandstationen när den var aktiv under 1940-talet. De ovannämnda tre filmerna ska kunna ses på Lomma bibliotek med VR-glasögon vilket ger den bästa närvarokänslan.

I Tegelmästarbostaden i Bjärred visar också Lomma Hembygdsförening två VR-filmer. De illustrerar tegelmästarkontoret och bostadsrummen på slutet av 1800-talet. Även dessa är delfinansierade av Leader Lundaland.

Filmerna har producerats av Elkington Communication AB i samarbete med Lomma kommun och delfinansierats av Leader Lundaland. Filmen kan ses vid Bjärreds station i er egen smartphone genom att skanna en QR-kod som finns placerad där, vilket ger bäst känsla.

Se filmen på YouTube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lomma Saltsjöbad

Lomma Saltsjöbad. Foto: Elkington Communication AB

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Michael Tsiparis

Senast uppdaterad: