- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Stöd för nyanlända
- Vänfamilj
- En vänfamilj
En vänfamilj
Vi har bestämt träff hemma hos Ulla i Bjärred. Hon är sedan ett halvår tillbaka vänfamilj till en familj som kom till Sverige från Afghanistan för något år sedan. Vi kommer fram till huset i stort sett på samma gång som vår nyanlända familj och kan därför inte undgå att höra hjärtligheten när Ulla och familjen möts. Detta trots att de känt varandra en förhållandevis kort tid. Hur viktig är vänskapen för vår nyanlända familj? Hur är det att vara vänfamilj?
Vår nyanlända familj kommer ursprungligen från Afghanistan. De hamnade i Lomma kommun efter några år på uppsamlingsläger i Grekland och efter det en tid på Migrationsverkets övergångsboende i Olofström, Blekinge. Det är mamma Raghie och pappa Mosen med sina tre barn.
Vardagen för en nyanländ familj
Efter att alla hittat sin plats runt kaffebordet i köket börjar småpratet, och det är väldigt nära till skratt. Hur ser vardagen ut för en nyanländ familj? De två äldsta barnen går båda i skolan. Mamma Raghie kombinerar Svenska för invandrare med sjukvårdsutbildning. Hon älskar människor och vill gärna jobba inom någon del av omsorgen, så snart det bara går. Pappa Mohsen går även han på Svenska för invandrare. Resten av tiden går åt till att sköta hem, matlagning och hämtning på dagis.
En ovan roll för en man från Afghanistan, säger Raghie med ett stort leende. Men han sköter det bra, tycker jag. Pappa Mohsen är händig och vill gärna jobba med något praktiskt. Kanske som svetsare eller truckförare, något han arbetade som i det gamla hemlandet.
Stämningen är precis lika god som vid en familjefest med släkten, som Ulla nu är en naturlig del av.
Jag är så glad över att jag tog chansen att få bli vänfamilj, berättar Ulla. Jag hade möjligheten att delta på de språkcaféer som kommunen och kyrkan anordnade tillsammans. Det var också där som jag lärde känna Raghie och Mohsen och barnen. Så när det kom upp att det behövdes vänfamiljer så ville jag hjälpa till.
Inte bara vänner utan som en del av familjen
Det är den nyanlända familjens behov som styr vad man gör tillsammans.
Vi har varit på Skatteverket och på Migrationsverket tillsammans. Mamma Raghie går i skola i Burlöv och behöver ta sig dit. Vi kollade resvägar och köpte busskort. Jag åkte med för att visa hur man gör. Ännu har det inte blivit så mycket nöjen tillsammans, men vi var på midsommarfirandet i Bergaparken, berättar Ulla, och fortsätter:
Jag är också extra glad för att mina egna vuxna barn och deras familjer blivit vänner med våra nyanlända. Vi är som en stor familj, som olika grenar på ett släktträd. Jag har blivit som en extra mormor och farmor. När Matin fyllde år så var vi på kalas.
Att glädjen över vänskapen är ömsesidig går inte att ta fel på.
Även om jag pratar med min egen mamma över telefon så känner jag en stor saknad efter henne, berättar mamma Raghie. Men nu har jag Ulla. Ulla är en fin extra mamma! Vi älskar alla Ulla! Hon är snäll och tar sig tid när vi behöver hjälp med att förstå. Vänskapen med Ulla är värdefull, säger Raghie. Och man ser tydligt hur rörd hon blir.
Som du förstår är detta bland det bästa som jag gjort, konstaterar Ulla. Hela min familj har fått fem nya vänner. Jag har inte ångrat det en sekund.
Vill du bli vänfamilj?
Vill du också bli vänfamilj? Det behövs fler!
Sidansvarig: Lucia Prieto De La Fuente
Senast uppdaterad: