Din säkerhet

Här har vi samlat information som handlar om brandsäkerhet i bostaden, hur du skyddar dig mot olyckor, hur du ska agera när olyckan väl är framme samt tips på hur du kan få en tryggare sommar och vinter.

I Lomma kommun har du möjlighet att låna flytvästar kostnadsfritt i en vecka. Bokning sker via kontaktcenter.

 • E-post: info@lomma.se
 • Telefon: 040-641 10 00

Det finns flytvästar i flera olika storlekar och du anger vikt vid bokning. Vi kan inte garantera att det finns en ledig flytväst i den storlek som du behöver.

Om du är först på plats vid en olycka:

 • Skaffa dig överblick. Vad har hänt? Hur många är skadade?
 • Ring 112, var beredd på att kunna ange var du är.
 • Skydda olycksplatsen, ställ ut varningstrianglar, sätt på varningsljus med mera.
 • Om någon befinner sig i ett livsfarligt läge, flytta personen till en säker plats.
 • Chockade människor kan irra iväg, för dem i säkerhet.
 • Räddningspersonal har ansvar när de har kommit till platsen. Gör som du blir tillsagd.

Utbildningar

Räddningstjänsten Lomma-Staffanstorp anordnar utbildningar inom bland annat hjärt- och lungräddning och brandskydd. Genom att gå utbildning i brandkunskap och hjärt- och lungräddning, HLR, kan du förebygga olyckor och hindra skador om en olyckshändelse skulle inträffa.

Aktuella utbildningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brandvarnare

Brandvarnare är en billig livförsäkring som är enkel att installera. Brandvarnare finns att köpa i de flesta varuhus. Brandvarnare ska kontrolleras regelbundet, till exempel en gång i kvartalet, samt när bostaden inte använts under en längre tid. Tänk på att du regelbundet behöver byta batterier.

Brandsläckare

En sex kilos pulversläckare är en lämplig brandsläckare för hemmet. Handbrandsläckaren kan lätt tas med i båten, i husvagnen eller till sommarstugan. Se till att alla i familjen vet var den finns och hur den används.

Brandfilt

En brandfilt är också en bra och billig investering. Brandfilten bör hänga synligt och lättillgängligt, exempelvis i köket. Med en brandfilt kan du släcka en brand på spisen eller i soffan.

Fyll på info

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Lomma kommun är det förbjudet att utan tillstånd från polisen använda fyrverkerier på offentlig plats. Med undantag för användande på nyårsafton från klockan 18:00 till därpå följande dag klockan 02:00.

Inom 100 meter från kvarteren där det finns vårdboenden, gäller förbudet under hela året, alltså även mellan klockan 18:00 den 31 december och klockan 02:00 den 1 januari.

Vårdboendena är

 • Havsblick, Centrumgatan 4 i Lomma
 • Strandängsgatan 2 i Lomma
 • Vega, Vegagatan i Lomma
 • Orion, Vegagatan i, Lomma och
 • Jonasgården, Hans Jonas väg 7–9 i Bjärred

Du måste vara minst 18 år för köpa och hantera utomhusfyrverkerier i Sverige.

Tips för ett säkrare fyrverkeri. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på brandfarlig vara är tändvätska, bensin, lampolja eller gasol. Det krävs tillstånd för att hantera brandfarliga varor över en viss mängd. Gränserna varierar för olika varor.

Anmälan inför hantering av viss brandfarlig vara ska ske till Räddningstjänsten.

Vanliga frågor till Räddningstjänsten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att så snabbt som möjligt kunna få ut information och varningar till allmänheten i allvarliga situationer finns möjlighet för i första hand räddningsledningen att begära sändning av Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).

Det finns två typer av VMA

Varningsmeddelande, som ska sändas omedelbart vid omedelbar risk för skada på liv, egendom eller miljö.

Informationsmeddelande, som används för att förebygga och begränsa skador på människor, egendom eller miljö. Informationsmeddelande behöver ej sändas omedelbart.

Ett VMA kan föregås av tyfonsignalen Viktigt Meddelande som ljuder i sju sekunder med 14 sekunders paus och upprepas under minst två minuter. Tyfonerna kallas öven "Hesa Fredrik". Signalen Viktigt meddelande testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

När du hör signalen

 • Sök skydd inomhus
 • Stäng dörrar, fönster och ventiler
 • Lyssna på radion för information, främst P4 - lokalradion
 • När faran är över startas signalen Faran Över - en enda lång ljudsignal på ca 30 sekunder.

Översvämningar kan uppstå på olika sätt och av flera orsaker. Om det blir översvämning, kontakta ditt försäkringsbolag och VA SYD direkt så att de kan hjälpa till när olyckan är framme.

Vid kraftiga regn och skyfall kan våra avloppsledningssystem bli överbelastade, vilket kan leda till översvämningar i källare och i liknande utrymmen. Det går inte helt att skydda sig mot översvämningar, men det är möjligt att förebygga och minimera riskerna och skadorna. Källaröversvämningar och vad du kan göra själv, VA SYDs webbplats.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Kontakta VA SYD och ditt försäkringsbolag om du har drabbats av källaröversvämning.

Rapportera källaröversvämningar på VA SYD.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Vanliga frågor och svar vid källaröversvämningar på VA SYDLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Kontakt VA SYD

VA SYD Kundservice
Telefon: 040-635 10 00
Epost: kund@vasyd.se
VA SYDs webbplats Länk till annan webbplats.

 • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Anders Åkesson
Senast uppdaterad: