Det finns många naturområden
att besöka i Lomma kommun.

Här finns naturreservat, parker och stränder.

Tänk på att vara rädd om naturen
och inte skräpa ner.

Naturområden, naturreservat

Gröna träd

I Lomma kommun är naturen aldrig långt borta. I genomsnitt har alla invånare 0,7 kilometer till ett skyddat naturområde. Naturen kännetecknas av havet och strandlandskapet samt av jordbruksmark. Här finns många fina platser och naturområden att besöka!

Den långa kustremsan sträcker sig 21 km längs hela vår kommun. Natur- och rekreationsområden finns längs stranden, men även längs åarna och vid gamla nerlagda lertäkter. Det finns fler pärlor såsom orkidéängarna vi Fels mosse, tallplanteringarna Haboljungs fure och Kyrkfuret samt skogsmarken vid Domedejla mosse.

Karta över naturområden

Om du vill se var våra olika naturreservat, parker och grönområden ligger, klicka på länken för att komma till en karta över naturområden i Lomma kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du även se vandringsleder, grillplatser och offentliga toaletter.

Respektera varandra och naturen

Alla har rätt att vistas i naturen men tänk på att inte störa och inte förstöra. Bär och växter får oftast plockas, men kvistar får inte brytas av. Djur ska inte störas.

Naturen är till för alla och för att alla ska trivas måste vi respektera varandra. I vissa naturområden råder exempelvis koppeltvång på hundar, eldningsförbud och förbud mot att kite- och vindsurfing samt jetmotorer. Det råder även beträdnadsförbud på Södra Lommabukten och vassområdena vid Löddesnäs.

För att göra det tydligt vilka regler som gäller finns det informationsskyltar med vilka regler som gäller just där i varje naturreservat. Du kan också läsa dem här på lomma.se under respektive reservat i länkmenyn.

Lomma kommun har även skyltar på flera andra platser utöver naturreservaten för att det ska vara enkelt att se vad du behöver tänka på när du besöker naturen.

Hunden ska vara kopplad

Generellt ska hundar alltid vara kopplade i våra naturreservat för att inte störa det djurliv som finns där.

Hundar får inte vistas på Lomma Beach och på våra stränder med tillhörande bryggor mellan 1 maj - 31 augusti. Istället har vi särskilt utpekade områden längs med kusten där hundar är välkomna att vistas och bada.

Läs mer om vad som gäller för hundar på badplatser

Eldningsförbud

I alla naturreservat råder generellt eldningsförbud utom på utpekade platser. Om du är osäker på vilka regler som gäller där du befinner dig kan du alltid läsa mer på under respektive naturreservat här på lomma.se.

Nedskräpning

Tänk på att alltid lämna naturen i samma skick som du själv vill finna den i när du kommer. Var därför noga med att alltid slänga skräpet i sopkärlen som finns utplacerade i naturen och på allmänna platser.

Är sopkärlet fullt? Vi är tacksamma om du tar med skräpet och slänger det hemma eller i nästa sopkärl där det finns plats.

Klicka här för att öppna Naturguiden. Pdf, 6.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter

Helena Björn

Miljöstrateg

Sidansvarig: Helena Björn

Senast uppdaterad: