Det här kan du göra

Avfallstrappan.

Du kan vara med och påverka att det blir mindre plast i naturen. Du kan exempelvis välja att:

Åka mer kollektivt

Slitage på däck och vägunderlag är den största källan till mikroplast.

Tvätta inte i onödan

Vädra kläderna istället för att tvätta i onödan. Syntetfiber från tvätt, till exempel fleecetröjor, sprids via tvättvattnet vidare ut i havet. Syntetfiber är den tredje största källan till mikroplast.

Undvik mikroplast i hygienartiklar

Den fjärde största orsaken till mikroplaster är hygienartiklar med plastbitar i. Ett bra sätt är att undvika att använda och köpa sådana hygienartiklar. Plastbitar kan finnas i ansiktspeeling, bodyscrub, läppstift, foundations, glitter i ögonskuggor och nagellack, mascara och blekande tandkräm.

Plocka upp efter dig

Detta kanske är den lättaste punkten. Hälften av allt skräp utgörs av fimpar. Du kan också rapportera skräp med en app från Håll Sverige Rent. Läs mer: Vi vill bli fler som inte skräpar ner Länk till annan webbplats..

Minska din konsumtion

En fråga du kan ställa dig är: behöver jag den här nya saken? Du sparar både på miljön och din ekonomi när du drar ner på din konsumtion. Istället för nytt kan du köpa begagnat eller ägodela.

Engagera dig politiskt

Även om konstgräsplaner bidrar till mycket gott i samhället är de även den näst största källan till mikroplast. Engagera dig politiskt för mer miljömässigt hållbara sportlösningar.

Fler tips

Andra enkla saker du kan göra är att alltid ta med dig en tygpåse till affären när du handlar, så slipper du köpa onödiga plastpåsar. Undvik engångsartiklar i så stor utsträckning som möjligt, och köp gärna refill-förpackningar så du kan fylla på den gamla förpackningen istället för att köpa en ny.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Senast uppdaterad: