- Startsida
- Uppleva och göra
- Sevärdheter
Det finns många platser
som är trevliga att upptäcka
och besöka
i Lomma kommun.
Sevärdheter
Det finns mycket att se och upptäcka i Lomma kommun. Här presenteras ett axplock av sevärdheterna med länkar där du kan läsa mer.
Hitta på sidan
Alnarpsparken med Alnarps slott
Statens Lantbruksuniversitet i Alnarp omges av den vackra Alnarpsparken med landets näst största samling vad gäller arter och varieteter av träd och buskar.
I hjärtat av parken finns Alnarps Slott som uppfördes för lantbruksinstitutet 1862. Alnarpsparken är ett populärt utflyktsmål för såväl lommabor som utifrån kommande besökare. Förskolor, skolor och föreningar utnyttjar parken flitigt. Om Alnarpsparken Länk till annan webbplats. - här kan du även ladda ner en ljudguide som guidar dig genom parken.
Bjärred, Långa bryggan med kallbadhuset
Till Bjerreds Saltsjöbad, kom under första hälften av 1900-talet, både människor ifrån stan (från Lund med tåg och från Malmö med båt) och landsbygden för att bada, promenera i den vackra parken, spela tennis, segla och äta och dricka. Men framförallt kom de för att koppla av, de ville trivas och njuta. Så är det även idag!
Den över 500 meter långa bryggan lockar många besökare att promenera vägen ut för att få ett uppfriskande dopp eller besöka kallbadhuset med tillhörande restaurang.
Kallbadhusanläggningen drivs på ideell bas av Föreningen Bjerreds Saltsjöbad. Restaurangen är en egen rörelse och arrenderar lokalen av föreningen. Kallbadhuset i Bjärred Länk till annan webbplats.
Bjersunds tegelbruksmuseum
I Bjärred ligger även Bjersunds unika tegelbruksmuseum, som drivs av Hembygdsföreningen i Lomma kommun Länk till annan webbplats.. Bjersundsparkens historia sträcker sig hela vägen tillbaka till mitten av 1800-talet, då Bjersunds tegelbruk anlades. Tegelbruket var i drift under cirka 30 år. Rester från tillverkningen kan ses än idag då tegelugnen (en så kallad valvugn), torkladan, tegelmästarbostaden och bostadshusen till de arbetande finns bevarade.
Borgeby slott
Borgeby slott var under vikingatiden en viktig knutpunkt för att kontrollera handel både på vatten och på land. Under 1000-talet fanns en så kallad trelleborg på platsen för det nuvarande Borgeby slott. Det är en av två kända trelleborgar i Sverige. Nuförtiden strävar man mot att omvandla slottet till det kulturella centrum det en gång var. Här finns bland annat samlingar från den siste slottsherren, Ernst Norlinds konstnärskap och slottscafé.
Motivationen är att slottet ska vara ett utflyktsmål för både turister och kommuninvånare, där skånsk kultur och historia ska kunna upplevas i en inspirerande atmosfär av andlig och lekamlig spis. Om Borgeby Slott Länk till annan webbplats.
Fjelie kyrka
Fjelie kyrka är en av stiftets äldsta kyrkor och betraktas med rätta som en klenod. Kyrkan är uppförd i sandsten under 1100 talets första del och bestod då i långhus, kor och absid. Tornet med sin empirevåning tillkom senare. I taket finns kalkmålningar från olika århundraden. Fjelie kyrka och andra kyrkor (Bergakyrkan i Bjärred, Borgeby kyrka och Flädie kyrka) i Bjärreds församling Länk till annan webbplats.
Gyllins ängar och Löddeåns mynning
Mellan Öresund och bostadsområdet Löddesnäs ligger Gyllins ängar som ingår i naturreservatet vid Löddeåns mynning. Grönområdet är ett populärt utflyktsmål och här finns flera iordningsställda grillplatser och rastplatser.
De betade strandängar vid Löddeåns mynning är sedan 1970-talet ett naturreservat. Förutom de rika havsstrandängarna finns flera sammanhängande vasspartier ut mot Öresund, genom vilka man når vattnet på en smal träspång. Fågellivet kan beskådas från ett högt fågeltorn inne på betesmarken. Området får ej beträdas från den 15 april till den 15 juli.
I sundet utanför åmynningen kan man vid lågvatten skymta ett 30 meter långt rev av stora stenar, "Lödde kar". Detta antas vara en forntida angöringsplats för större båtar som inte kunde ta sin last vidare upp i Löddeå.
Habo Ljung
Platsen är bland annat en populär utgångspunkt för traktens vind- och kitesurfare. Här finns också en golfbana och campingplats.
Lomma strand
Norr om Höjeå breder en lång sträcka av bländande vit sandstrand ut sig, Lomma norra badplats. Denna populära badplats kallas i folkmun Lomma Beach. Här ses under varma sommardagar ett myller av människor som kommit hit för att njuta av sol och bad. Det långgrunda vattnet är också populärt bland vindsurfare som har sitt klubbhus bakom en vall av sandklitter. Övriga sportaktiviteter som utövas på stranden är exempelvis beachvolley, frisbee och strandfotboll.
Söder om Höje å sträcker sig en naturstrand som börjar direkt efter T-bryggan i hamnen och sträcker sig hela vägen förbi Öresundsparken ned till Alnarps ängar. I Öresundsparken finns möjligheter till beachvolley och bad. Då detta inte är officiell badplats får även hund vistas här året om. Precis innan Alnarps ängar, som är ett fågelreservat med beträdnadsförbud, ligger det pittoreska fiskehoddor som är väl värda ett besök. Området bjuder underbara vandringsstråk och det finns även möjlighet att vandra vidare upp mot Alnarp.
Lomma Hamn
Lomma har som gammalt fiskeläge en genuin och livaktig hamnmiljö med yrkesfiskare, fiskrökeri och småbåtshamn. Under sommarhalvåret är hamnen full av aktivitet med tillströmmande turister, ortsbor och båtfolk.
Här finns ett gott serviceutbud såsom caféer, restauranger, kiosker, båtservice, dykklubb m.m.
Området ligger också på gångavstånd från Lomma centrum. På norra sidan av Höje ås mynning växer Lommas ett bostadsområde fram, med torg, parkstråk, uteserveringar och strandnära boende. Den planerade utbyggnaden av Lomma Hamn tilldelades 2004 Sveriges Arkitekters planpris för bästa planförslag. Biblioteket på Hamntorget är väl värt ett besök.
Lommabukten
Lomma kommun domineras av sin långa och vackra kuststräcka och närheten till vattnet skapar möjligheter för rekreation och fritidssysselsättningar för kommunens invånare. Stranden och det strandnära området används av såväl badare, båtfolk, vind- och kitesurfare och andra sportutövare som den som bara vill ta en lugn strandpromenad eller titta på fåglar.
Strandstråket med Strandstenarna
Lomma kommun arbetar med att utveckla ett strandstråk längs hela kusten (21 km) från fritidsområdet Spillepeng i söder till Lödde å i norr. Syftet är främst att öka tillgängligheten till det kustnära området och att bland annat skapa promenadmöjligheter längs hela sträckan.
Strandstenarna ligger söder om Bjärred. Tanken är att de fem stora granitblocken ska skapa en meditativ plats att stanna upp vid under långa promenader längs stranden mellan Lomma och Bjärred.
Sidansvarig: Eva Jansson
Senast uppdaterad: