För dig som vill bli god man/förvaltare

Anmäl ditt intresse

Är du intresserad av uppdrag som god man eller förvaltare ska du registrera dina uppgifter på den här länken:

Anmälan god man/förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad krävs för att bli god man eller förvaltare? I lagen står det att det ska vara en person som är "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig för uppdraget".

För att passa för uppdraget som ställföreträdare bör du ha bra kunskaper om hur samhället fungerar, tala och skriva god svenska samt ha tillräcklig kunskap om vardagsekonomi för att kunna sköta redovisningen till överförmyndaren. Du ska också kunna ge uppdraget tillräckligt mycket av din tid.

Lämplighetsbedömning

Överförmyndaren gör en lämplighetsbedömning av alla som vill bli ställföreträdare. Beroende på den enskildes situation kan kraven på den gode mannens kvalifikationer variera från uppdrag till uppdrag. Alla blivande ställföreträdare kontrolleras hos Kronofogdemyndigheten, socialnämndens register i folkbokföringskommunen och i Polismyndighetens belastningsregister.

Utbildningskrav

Alla som vill bli god man eller förvaltare ska gå en obligatorisk introduktionsutbildning som tillhandahålls på kommunhuset i Lomma. Utbildningen hålls ungefär en gång i månaden kl. 17.00-19.30. Anmäl ditt deltagande till overformyndaren@lomma.se. Utbildningen är kostnadsfri.

Anhörig som god man?

Som anhörig kan man vara god man för en släkting. En anhörig god man kommer lämplighetsbedömas på samma sätt som beskrivits ovan. I de fall den enskilde förstår vad saken gäller, krävs också alltid ett skriftligt samtycke från honom eller henne, till att just den föreslagna personen utses som god man.

Utbildning av ställföreträdare

Grundutbildning

Vi håller regelbundet en obligatorisk grundutbildning för nya ställföreträdare . Du som redan har uppdrag och vill uppdatera dina kunskaper är också välkommen att medverka. Anmäl dig till utbildningen via overformyndaren@lomma.se. Utbildningen är kostnadsfri.

Vidareutbildning

Överförmyndarna i Burlövs, Staffanstorps, Kävlinge och Lomma kommun har tillsammans med överförmyndarnämnderna i Lunds, Eslövs och Höörs kommun beslutat om att samverka vid vidareutbildning av ställföreträdare. Samverkan innebär att du som ställföreträdare årligen bjuds in till föreläsningar inom olika ämnesområden som är aktuella inom uppdraget.

Mer information:

Information till ställföreträdare (lomma.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare: "Rollkoll - vad gör en god man och förvaltare" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Rebecka Kärrholm

Senast uppdaterad: