- Startsida
- Omsorg och hjälp
- God man, förvaltare, förmyndare
- För dig som vill bli god man/förvaltare
För dig som vill bli god man/förvaltare
Vad krävs för att bli god man eller förvaltare? I lagen står det att det ska vara en person som är "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig för uppdraget".
Du som är anhörig till någon som behöver hjälp eller har du tid och lust över till att hjälpa en medmänniska att sköta sin vardag. För att passa för uppdraget som ställföreträdare bör du ha bra kunskaper om hur samhället fungerar, tala och skriva god svenska samt ha tillräcklig kunskap om vardagsekonomi för att kunna sköta redovisningen till överförmyndaren. Du ska också kunna ge uppdraget tillräckligt mycket av din tid.
Överförmyndaren gör en lämplighetsbedömning av alla som vill bli ställföreträdare. Beroende på den enskildes situation kan kraven på den gode mannens kvalifikationer variera från uppdrag till uppdrag. Alla blivande ställföreträdare kontrolleras hos Kronofogdemyndigheten, socialnämndens register i folkbokföringskommunen och i Polismyndighetens belastningsregister.
Utbildning
Alla som vill bli god man eller förvaltare ska gå en obligatorisk introduktionsutbildning. Utbildningen hålls ungefär en gång i månaden kl. 17.00-19.30. Utbildningen är kostnadsfri. Du som redan har uppdrag och vill uppdatera dina kunskaper är också välkommen att medverka.
Utbildningstillfällen 2025:
- 11 februari
- 11 mars
- 8 april
- 13 maj
- 10 juni
- 19 augusti
- 9 september
- 14 oktober
- 11 november
- 9 december
Utbildningen hålls i Kärnhuset i Alnarp, Smedjevägen 3.
Anmäl ditt deltagande till overformyndaren@lomma.se.
Vidareutbildning
Överförmyndarna i Burlövs, Staffanstorps, Kävlinge och Lomma kommun har tillsammans med överförmyndarnämnderna i Lund, Eslövs, Höörs, Hörbys och Östra Göinge kommun beslutat om att samverka vid vidareutbildning av ställföreträdare. Samverkan innebär att du som ställföreträdare årligen bjuds in till föreläsningar inom olika ämnesområden som är aktuella inom uppdraget.
Text
Får man arvode som god man eller förvaltare?
En god man/förvaltare har rätt till ett skäligt arvode. Det är överförmyndaren som beslutar om arvodet vilket sker i samband med granskning av redovisningen. Den som är god man/förvaltare har rätt till arvode och ersättning för kostnader för exempelvis resor, telefonsamtal, brevporto med mera. Överförmyndarna i Burlövs, Kävlinge, Lomma och Staffanstorps kommuner har antagit riktlinjer för bestämmande av arvode. Det går inte att på förhand fastställa hur stort arvodet kommer att bli. Några faktorer som dock påverkar arvodets storlek är:
- Uppdragets omfattning enligt beslut från tingsrätten (bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person)
- Uppdragets ”svårighetsgrad” och nedlagt arbete under året
Ett normalarvode för ett uppdrag i våra kommuner är 10 % av prisbasbeloppet för förvalta egendom och bevaka rätt och 10 % för sörja för person. Utöver normalarvodet kan man också få en kostnadsersättning enligt schablon som är till för att täcka de utlägg god man/förvaltare haft för att kunna sköta sitt uppdrag, till exempel kostnader för brevporto, telefonsamtal, pärmar och papperskopior. Kostnadsersättningen är 2 % av prisbasbeloppet för det året som uppdraget gäller. Om man har haft utlägg som överskrider kostnadsersättningen enligt schablon kan man begära en faktisk kostnadsersättning mot uppvisande av kvitto. Som god man har man även rätt till rese- eller körersättning för de resor som krävts för att fullgöra uppdraget. För att ha rätt till rese- eller körersättning måste du skicka in körjournal eller kvitton för köpta resor.
Huvudregeln är att det är den som får hjälpen, det vill säga huvudmannen, som betalar kostnaderna för god man. Kommunen betalar kostnaden endast om huvudmannens inkomster eller tillgångar inte överstiger i lagen vissa uppsatta gränser. Gränserna för när huvudmannen respektive kommunen ska betala arvodet och kostnadsersättningen är enligt följande:
Huvudmannen betalar helt eller delvis kostnaderna för den gode mannen om huvudmannens årsinkomst överstiger 2,65 gånger av prisbasbeloppet eller tillgångarna överstiger 2 gånger prisbasbeloppet. Om huvudmannens inkomster eller tillgångar understiger ovanstående belopp, är det kommunen som betalar arvodet. Om huvudmannen ska betala arvodet till den gode mannen så ansvarar gode mannen också för att se till att arbetsgivaravgifter betalas in till Skatteverket.
Riktlinjer för arvode och ersättning till förmyndare, gode män och förvaltare Pdf, 472.8 kB.
Anmäl ditt intresse
Är du intresserad av uppdrag som god man eller förvaltare ska du registrera dina uppgifter på den här länken:
Anmälan god man/förvaltare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidansvarig: Rebecka Kärrholm
Senast uppdaterad: