Katter

 Du som kattägare har ett ansvar att se till att din katt har det bra och inte orsakar besvär för andra. Men din katt har också rätt att få röra fritt och det räknas inte som olägenhet för människors hälsa om den skulle bajsa i din grannes rabatt.

Kattägarens ansvar

Som kattägare har man ansvar för att se till att sin katt har det bra men även se till att den inte orsakar besvär för andra. Det är därför viktigt att man som kattägare har sin katt under tillräcklig uppsyn. På så sätt kan man undvika klagomål från grannar men också skydda katten från skador och sjukdomar.

Om din katt är en utekatt bör den ha ett elastiskt halsband med ägarens namn och telefonnummer på. Katten kan även märkas med ett ID-nummer i örat eller chip.

Ny lag om märkning och registrering

Från och med den 1 januari 2023 är det obligatoriskt att du som kattägare ska id-märka din katt och registrera den hos Jordbruksverket. En id-märkning görs via chip eller tatuering hos en veterinär eller annan godkänd id-märkare.

Katter har rätt att röra sig fritt

Det har i domstol slagits fast att katter har rätt att röra sig fritt. Detta innefattar både den egna och andras tomter. Att en katt kissar och bajsar i rabatterna, dödar småfåglar eller hårar ner trädgårdsmöblerna är därför något som man som granne kan behöva acceptera.

Störs du av katter?

Varje fastighetsägare har möjlighet och ansvar att freda sin tomt och egendom. Man får schasa iväg en katt om den kommer på besök, men man får aldrig skada den på något sätt. För att behålla grannsämjan är det viktigt att både kattägare och grannar gör sitt bästa för att hitta lösningar som fungerar för alla.

Här är några tips till dig som störs av katter:

  • Kontakta kattens ägare i första hand om katten stör dig
  • Schasa bort eller spruta vatten på katten, men använd aldrig högtryckstvätt då detta kan skada katten
  • Täck över sandlådor och rabatter med nät eller fiberduk
  • Sprid kaffesump i rabatterna
  • Håll dörrar och fönster stängda eller installera nät så att katter inte kan ta sig in i huset

Förvildad eller hemlös katt

När du matar en förvildad eller hemlös katt tar du samtidigt på dig ett ansvar. Katten blir trogen den som matar och håller sig i närheten av var maten serveras. Enligt en vägledande dom är den som under en period matat en katt också att betrakta som dess ägare (även om inte katten bor hos personen). Som ägare har du också skyldighet att djurskyddslagen efterföljs.

Bortsprungen eller övergiven katt?

En upphittat katt som misstänks vara bortsprungen eller övergiven ska anmälas till polisen. Med beskrivning av katten och eventuell ID-märkning kan polisen kontrollera om den anmälts bortsprungen. För mer information om bortsprungna katter och andra upphittade djur se sidan Upphittat djur, på Polisens webbplats Länk till annan webbplats..

Kontakta Länsstyrelsen vid misstänkt vanvård

Misstänker du att ett djur vanvårdas eller far illa kan du kontakta Länsstyrelsen i Skåne. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för djurskyddslagen och tar emot anmälningar om vanvård av djur och arbetar med många frågor som berör djurhållningen.

Kontaktuppgifter till Länsstyrelsen:
Telefon: 010- 22 41 350
E-post: djurskydd.skane@lansstyrelsen.se

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Senast uppdaterad: