Datum: | Nyheter: Omsorg & hjälp, Övergripande, Äldreomsorg

Ny rutin för förskrivning av rullstol

Närbild på rullstol

Från och med den 1 juni 2024 ändrar Lomma kommun sina regler för förskrivning av rullstolar. Förskrivning av hjälpmedel innebär utfärdande av hjälpmedel. Förskrivning av hjälpmedel omfattar bland annat utprovning och uppföljning.

Lomma kommun förskriver sedan tidigare endast rullstolar för ett varaktigt bruk. Från och med den 1 juni 2024 kommer varaktigt bruk innebära att behovet inte är tidsbegränsat som till exempel när någon inte får belasta benet i 6 veckor efter en operation.

Det bedöms inte vara negativt för kommuninvånare som kan ta sig fram med gånghjälpmedel att använda dessa speciellt när det rör sig om en kortare period som vanligen är 6-8 veckor. Generellt sett anses det istället vara nyttigt att röra sig gående efter förmåga.

Arbetsterapeut eller fysioterapeut bedömer om rullstol kan förskrivas.

De som uppfyller följande kriterier får inte en rullstol förskriven från Lomma kommun:

  1. De som har tillfälligt behov.
  2. De som kan ta sig fram kortare sträckor inomhus med gånghjälpmedel

Trots att ovan är uppfyllt kan en kommuninvånare bedömas vara i behov av en rullstol sett till faktorer som ålder och samsjuklighet.

För de som inte får en rullstol förskriven är det fortfarande möjligt att låna Lomma kommuns lånerullstol för enstaka dagar. Om den inte finns tillgänglig eller den enskilde önskar rullstol under än längre tid hänvisas de till möjlighet att hyra från hjälpmedelsleverantör eller hjälpmedelsbutik.

Kontaktuppgifter

Team Bjärred

040-641 16 63

Team Lomma

040-641 16 62

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Malin Ask

Navigera vidare

Arkiv