Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Kulturplaketten 2021 till konstnären Per Siwmark

En konstnär med grått hår, skägg och svarta glasögonbågar står framför en tavla med popikonen David Bowie som motiv.

Årets mottagare av Lomma kommuns kulturplakett är kommuninvånaren och konstnären Per Siwmark. Ett stort grattis önskar kultur- och fritidsnämnden!

Kultur- och fritidsnämnden utser årligen en mottagare av Kulturplaketten. Det är en hedersutmärkelse som kan utdelas till person eller organisation som har gjort särskilda insatser för det kulturella livet i Lomma kommun.

Sedan 2007 jobbar Per Siwmark som konstnär på heltid och 2010 påbörjade han projekten ”Hommage to David Bowie och Music Icons” som ett komplement till sitt skulpterande. Han utgår från svartvita bilder och därefter tecknar han i datorn med olika ritverktyg. Sedan målar han, klipper ut och monterar kollage tillsammans med olika bakgrunder. Bakgrunderna är också tecknade på samma sätt och i många fall egentagna foton. Slutligen får bilderna ett antal olika ljuseffekter och bilderna trycks med pigmentbaserad färg på ett syrafritt konstpapper.

Så här säger kulturplakettmottagaren själv om utmärkelsen:

Jag känner mig mycket hedrad över att bli tilldelad utmärkelsen. Vi har bott i kommunen sedan 1985 och uppfostrat två söner här. Skolor, fritidsaktiviteter med mera är fantastiska här. Kan inte tänka mig en bättre kommun att bosätta sig i. Att då få sätta ett litet avtryck med min konst, som verkar glädja många runt om i Sverige, känns givetvis stort. Jag hoppas att kulturen får fortsätta att flöda i vår kommun.

Läs mer om Per Siwmark och hans konst på konstnärens hemsida: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du nominera någon till 2022 års kulturplakett?

Skicka in din nominering redan nu på sidan för Kulturplaketten:

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Nordahn Larsson

Navigera vidare

Arkiv