Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Uppleva & göra, Kommun & politik

Annorlunda år för volontär

Michela Zungri, ESC-volontär

Michela Zungri, ESC-volontär

Ett år går fort, trots pandemin, kunde Michela Zungri från Italien konstatera efter att ha deltagit i ett projekt för unga i Europa på fritidsgården Centralen.

I oktober förra året anlände Michela Zungri från Italien till Lomma för att delta i ett projekt på fritidsgården Centralen. Under projektnamnet Youth 4 Youth skulle Michela under ett års tid motivera och engagera ungdomars deltagande i internationella projekt.

Ett år senare är det dags att utvärdera året som gått.

På grund av pandemin blev uppdraget lite mer begränsat än vad som först vad tänkt, berättar Pia Alexius, områdeschef. Fritidsgårdarna var mer eller mindre stängda under hela praktiktiden och det fanns inte möjlighet att besöka skolorna på samma sätt som tidigare.

Trots det menar Pia att hela det internationella arbetet inom solidaritetskåren blivit mer synliggjort tack vare Michelas tid här.

Pandemin gjorde att vi fick utveckla våra digitala verktyg. Tillsammans med Michela tog vi bland annat fram nya digitala presentationer. Vi inledde också ett samarbete med andra kommuner, där Michela bland annat höll i en workshop kring aktiviteter för ungdomar.

Både medarbetare och ungdomar har blivit mycket mer bekväma med att prata engelska under Michelas år på fritidsgården och Michela har i sin tur lärt sig svenska, något hon kommer att fortsätta studera.

Jag har lärt mig mycket om ungdomsarbete och hur fritidsgårdar fungerar, berättar Michela. Jag hoppas att min vistelse här har inspirerat svenska ungdomar att gå utanför sina komfortzoner och se vilka möjligheter det finns i Europa.

ESC-projektet har massor av potential, det gäller bara att våga prova på, betonar Michela Zungri, som avslutade sitt år med att arrangera en interkulturell kväll för ungdomarna, där det bjöds på Italiensk kultur, mat och dessert.

Vad händer nu?

Vi kommer att göra en ny ansökan i höst som ska gälla i sju år, berättar Pia Alexius. Om den går igenom, hoppas vi kunna ta emot en ny volontär hösten -22. Sedan är planen att ta emot två volontärer per år.

Vad är Europeiska Solidaritetskåren (ESC)?

Europeiska Solidaritetskåren (European Solidarity Corps) är ett initiativ från Europeiska unionen som skapar möjligheter för ungdomar att volontärarbeta eller arbeta i projekt i sitt eget land eller utomlands. Unga personer mellan 18 och 30 år ges möjlighet att vara volontärer mellan två och tolv månader i projekt som ska gynna samhällen och människor runt om i Europa.

Europeiska Solidaritetskåren syfte är att främja solidaritet i det europeiska samhället och engagera ungdomar och organisationer i olika aktiviteter.

För ytterligare information besök: mucf.se/europeiskasolidaritetskaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Pia Alexius

Navigera vidare

Arkiv