Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Upptäck Lomma kommun genom spännande ljudberättelser

En av berättelserna handlar om eternitfabriken.

Vad hände vid Lomma IP under fotbolls-VM 1958? Hur gick det till när tåget kom till Bjärred i början av 1900-talet? Nu finns åtta historiska berättelser från olika platser i Lomma kommun samlade i appen Storyspot.

Du laddar ner Storyspot gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Sök sedan efter platserna på kartan eller skriv ”Lomma” i sökrutan. Vi har även satt upp skyltar på de platser där historierna utspelar sig. Tanken är att man ska kunna ta del av berättelserna både där de hände och hemifrån.

Projektet är ett samarbete mellan Kultur och fritid i Lomma kommun och Storyspot. Vi hoppas att initiativet kan inspirera fler till att komma ut och utforska närområdet.

Här är några exempel på berättelser:

  • ​​​​​​​Dansrotundan/Folkets hus i Lomma
    Att bygga ett Folkets Hus var inte bara lösningen på flera av arbetarrörelsens problem, den kom framför allt att bli en viktig mötesplats genom tiderna. Med allt från dans till möten.
  • Världsmästarna tränar 1958 på Lomma IP
    De regerande världsmästarna i Västtyskland är på Lomma IP och tränar under VM 1958 i Sverige.
  • Järnvägen och Badtåget från Lund
    Det är sommar i början av 1900-talet och det stora diskussionsämnet är om inte Lund borde ha ett badtåg som gick till Bjärred? Så det lilla bondesamhället skulle kunna utvecklas till en förnäm badort, och människorna strömma dit med tåget?

I dagsläget finns det åtta berättelser. Detta vill vi självklart fortsätta att utveckla. Tipsa gärna kulturochfritid@lomma.se om nästa berättelse som borde spelas in.

Om Storyspot

Storyspot är en digital tjänst för att spela in, dela med sig av och lyssna på muntliga berättelser om platser. Sporthändelser, kultur, historia, arkitektur, framtidsvisioner och personliga upplevelser får alla plats i Storyspot och skapar tillsammans en mångfald av berättelser där lyssnaren själv väljer vad den tycker är intressant.

Det är helt kostnadsfritt att använda Storyspots tekniska plattform. Både att ladda ner appen för att lyssna eller spela in och att administrera ljudklippen via vår webb www.storyspot.se Länk till annan webbplats.. Både appen och webbverktyget är mycket enkla och intuitiva att använda.

​​​​​​​I dagsläget finns det tusentals storyspots att lyssna på runt om i Sverige, och i övriga världen.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Mattias Nordahn Larsson

Navigera vidare

Arkiv