Datum: | Nyheter: Utbildning & barnomsorg, Omsorg & hjälp, Kommun & politik, Övergripande

Hjälpen till unga med drog- eller alkoholproblem utvecklas

Tablettkarta i jeansficka. Bild: Congerdesign, Pixabay

Ungdomar som har problem med alkohol och droger kan nu få information, rådgivning och behandling i Lomma. På torsdagar, kl. 13-16, finns sedan september personal från Mariamottagningen i Lund på plats hos öppenvården i Lomma.

Som ett led i det förebyggande arbetet har samarbetet med Mariamottagningen utvecklats för att kommuninvånare lättare ska kunna få råd och stöd. Personal från Mariamottagningen finns nu på plats i Lomma en dag i veckan, på Esplanaden 15 C.

Åsa Lindahl, socionom, Lunds kommun

Åsa Lindahl, socionom, Lunds kommun

Ända sedan Mariamottagningen startade, har vi haft som målsättning att finnas ute i kommunerna och Lomma är först ut. Vi gör detta för bättre samverkan mellan kommunerna samt att vi vill vara mer lättillgängliga. Framför allt så underlättar det för ungdomar och deras anhöriga att besöka oss, säger Åsa Lindahl, socionom i Lunds kommun.

Torsdagarna i Lomma kompletterar det stöd som redan erbjuds både digitalt och på Mariamottagningen i Lund, och det kommer att finnas möjlighet både till enstaka rådgivningssamtal och längre kontakter.

Camilla Levison, enhetschef för öppenvården.

Camilla Levison, enhetschef för öppenvården.

Genom att nu erbjuda detta utökade stöd i kommunen kan vi stärka vårt förebyggande arbete ytterligare. Det är viktigt att få hjälp innan problemen blir för stora och att hjälpen är lättillgänglig, säger Camilla Levison, enhetschef för öppenvården.

Övriga dagar erbjuds som tidigare råd- och stödsamtal och behandling till alla åldrar via Lomma kommuns behandlingsteam.

Esplanaden 15 C, Lomma

Torsdagar, kl.13-16, finns Mariamottagningen på plats i Öppenvårdens lokaler på Esplanaden 15 C i Lomma.

Kontakta och tidbokning

För att komma i kontakt med Mariamottagningen och boka tid (både i Lund och i Lomma), ring 046-17 40 99. Det finns även drop-in för rådgivning i Lund, tisdagar 16.00-18.00.

Mariamottagningen Mellersta Skåne

På Mariamottagningen mellersta Skåne kan kommuninvånare som ännu inte har fyllt 25 år och som har problem med alkohol och droger få kostnadsfri information, rådgivning och behandling. På mottagningen arbetar läkare, sjuksköterska, kurator och socionom. Även närstående och anhöriga kan få råd och stöd för egen del.

Mottagningen drivs genom avtal med Lomma kommun och Region Skåne i samverkan med andra kommuner i mellersta Skåne.

Läs mer på Mottagning Maria mellersta Skåne - 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats.

Läs mer om stöd till anhörig till person med missbruk

Är du orolig för att din ungdom använder droger eller alkohol? I filmen från Mariamottagningen får en förälder konkreta tips om vad som är bra att tänka på när man pratar med sin ungdom om droger och alkohol.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Camilla Levison

Navigera vidare

Arkiv