Datum: | Nyheter: Uppleva & göra, Bygga bo & miljö

Fimp- och rökfria stränder

Fimp

Att utsätta personer i sin omgivning för rök från cigaretter och dess skadliga inverkan kallas för passiv rökning. Det kan medföra bland annat besvär i näsa, ögon, hals och luftvägar, särskilt hos personer med astma, allergi och överkänslighet. På stränder utsätts många för passiv rökning och cigarettfimpar är det vanligaste skräpet på våra stränder.

De fimpar som slängs på stranden kan ta upp till 100 år att brytas ned, om de ens bryts ner helt. Filtret på en cigarettfimp innehåller nämligen cellulosaacetat som är en slags plast. Plast bryts ner långsamt och både fåglar och fiskar kan missta plasten för att vara mat. Även barn som leker på stränderna riskerar att få i sig fimpar vilket kan leda till farliga konsekvenser.

Passiv rökning

I vissa utomhusmiljöer i Sverige är det numera rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter (LTLP). De svenska stränderna är inte inkluderade som en av de rökfria miljöer som listas i LTLP. Det innebär dock inte att passiv rökning inte medför hälsorisker även där. Du kanske tror att de flesta farliga kemikalierna andas in av rökaren? Tyvärr är sanningen den motsatta. Det finns nämligen två typer av cigarettrök:

Huvudrök och sidorök.

När du badar i kommunen i sommar ber vi dig därför att förhålla dig till bland annat nedanstående:

  • Låt barnen få leka utan onödiga risker för passiv rökning. Fimpar kan dessutom vara väldigt farliga för små barn som leker i sanden och stoppar dem i munnen.
  • Tänk på dina medmänniskor! Inandning av andras cigarettrök ökar en persons risk för cancer, hjärtsjukdomar, stroke och lungproblem. Måste du röka? Gå iväg så att du inte är i närheten av andra.
  • Var rädd om planeten! Släng alltid din fimp i en egen behållare eller närmaste soptunna.

Nedskräpning

Sommaren 2020 samlades människor på badplatser utomhus och runt om i landet larmades det om mycket nedskräpning. Sysav och Håll Sverige Rent genomförde tillsammans ett pilotprojekt med skräpmätningar på tre populära badplatser i Sysavs ägarkommuner Vellinge, Lomma och Svedala. I projektet framkom att fimpen är det överlägset vanligaste skräpet och stod för hela 33 % av det totala. Läs gärna mer om projektet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Helene Blom

Navigera vidare

Arkiv