Datum: | Nyheter: Uppleva & göra

Ny bibliotekschef vill fortsätta utveckla populär verksamhet

Porträttfoto på Lomma kommuns nya bibliotekschef Susann Ek som har grå kavaj med ljus blus och svarta glasögonbågar.

Lomma kommuns nya bibliotekschef är Susann Ek. Foto: Studio E Anders Ebefeldt

Lomma kommuns nya bibliotekschef heter Susann Ek. Hon kommer närmast från ett jobb som bibliotekschef i Landskrona stad där hon jobbat sedan augusti 2012.

Jobbet i Lomma lockade av flera anledningar.

Lomma är en väldigt trevlig kommun där det har hänt mycket kul de senaste 10-15 åren med nya bostäder i Lomma hamn och ett nytt fint bibliotek. Här finns också en välfungerande biblioteksverksamhet med ett gott rykte. Samtidigt är Lomma en helt annan kommun än jag jobbat i tidigare så det blir också en spännande utmaning, säger Susann Ek.

Hon har tidigare även jobbat som bibliotekschef på Lindängen i Malmö och har 25 års erfarenhet från arbete på olika bibliotek i Malmö stad. I grunden har hon en utbildning till bibliotekarie från Bibliotekshögskolan i Borås.

Nuvarande bibliotekschef Göran Schmitz går nu i pension. Han har lett utvecklingen av biblioteken i kommunen sedan 2011. Under dessa år har biblioteksverksamheten haft en spännande tid och utökat programverksamheten med många olika kulturinslag för både barn och vuxna. Utlåningen av böcker ökat och öppettiderna har utökats till även söndagar.

Fortsatt attraktiva bibliotek

Susann Ek kommer nu att driva utvecklingen av verksamheten för att biblioteken i Lomma kommun ska fortsätta vara attraktiva med höga besökssiffror.

Jag ser fram emot att planera för verksamheten framåt ihop med medarbetarna och med olika fokusgrupper. Vi har precis genomfört en enkät där vi bett kommuninvånarna tycka till om hur framtidens bibliotek ska vara. Det ska bli spännande att ta del av deras åsikter, säger Susann Ek.

Hur ser framtidens bibliotek ut enligt dig?

Många tänker kanske på fysiska böcker och programverksamhet med föredrag, utställningar och evenemang. Men ett bibliotek kan vara så mycket mer. Det är viktigt att vi är lyhörda för önskemål och behov i lokalsamhället. Våra bibliotek är till för alla i samhället och ska vara så tillgängliga som möjligt. En viktig del är även att arbeta för en ökad digital inkludering.

Hon nämner också planerna på ett nytt bibliotek i Bjärred som en spännande ingrediens för framtiden.

Jag har svårt att tänka mig något roligare jobbmässigt än att planera för ett nytt bibliotek. Det finns så mycket material om framtidens bibliotek att utforska, och många goda exempel att ta del av. Och det är ett alldeles utmärkt tillfälle att engagera invånarna i verksamheten.

Susann Ek börjar sitt jobb som ny bibliotekschef den 17 maj.

Begränsad service just nu

För att minska smittspridningen av covid-19 har biblioteken i kommunen begränsad service minst fram till den 2 maj. Du kan själv reservera böcker och annan media i vår bibliotekskatalog. När den media du beställt finns att hämta så meddelar vi dig. Observera att det endast får finnas en besökare åt gången i lokalen.

För er som är i riskgrupp erbjuder vi även utkörning av media. Mer information finns på bibliotekets hemsida Länk till annan webbplats.. Där kan du också hålla dig uppdaterad kring vilka begränsningar som gäller för tillfället med anledning av pandemin.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Michael Tsiparis

Navigera vidare

Arkiv