Datum: | Nyheter: Bygga bo & miljö, Trafik & resor

Lomma kommuns första cykelöverfart är klar

Cykelöverfart vid Sjögräsgatan.

I dagarna blev Lommas första cykelöverfart klar. Den kopplar samman cykelbanan från flera delar av Lomma och skapar en säker överfart för cyklister vid Sjögräsgatan till och från Strandskolan.

Cykelöverfarten gör det tydligare vilka rättigheter som cyklisten har vid korsning av väg. Bilar har väjningsplikt mot cyklister som är på väg ut på eller befinner sig på cykelöverfarten. Såklart måste cyklister också alltid vara uppmärksamma och försöka samspela så mycket som möjligt med bilister och gångtrafikanter. Vid minsta osäkerhet är det alltid bättre att cyklisten själv stannar innan cykelöverfarten för att se om fordonet stannar.

Ombyggnationen vid Sjögräsgatan är en satsning för att prioritera och göra det mer säkert för cyklister att passera i korsningen vid Sjögräsgatan. Överfarten är även reglerad som övergångställe. Varje dag är det flera barn som rör sig i området för att ta sig till Strandskolan.

Cykelöverfarten är en del i det arbetet som pågår med att skapa en säkrare trafikmiljö för såväl gång-, cykel- och biltrafikanter vid Sjögräsgatan. Hela projektet vid Sjögräsgatan väntas vara avslutat 17 december.

Trafikmärke cykelöverfrt

Cykelöverfart – vad gäller här?

Cykelöverfarter i Lomma ska användas av cyklister för att korsa en väg eller en cykelbana. De har vägmarkering och vägmärken för cykelöverfart samt en utformning som säkrar att fordon inte framförs med högre hastighet än 30 kilometer i timmen.

Cyklister som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten.

Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande
som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

Läs mer om vad som gäller på en cykelöverfart här. Pdf, 3 MB, öppnas i nytt fönster.

  • Ingen giltig användare vald.

Sidansvarig: Åsa Cornander

Navigera vidare

Arkiv